2024 yılına endeksin lideri konumundaki Apple (AAPL)’da aşağı revize edilen analist görüşlerinin baskısıyla başlayan endekslerden S&P 500 haftayı -1,5% düşüşle sonlandırırken, baskı altında kalan teknoloji sektörünün etkisinde Nasdaq tarafındaki değer kaybı -3,2%’ye ulaştı. Defansif sektörlerden sağlık, kamu hizmetleri, enerji, ve bu hafta başlayacak bilançolar öncesinde finans sektörlerinin endekslerden pozitif ayrıştığı hafta, değer kayıplarında muhteşem yedilinin ağır topları konumundaki Apple ve Tesla’daki 5%’lik düşüşün öncülüğünde teknoloji sektörü öne çıktı. Apple tarafında zayıflayan iPhone talebine bağlı olarak Barclays 2024’ün ilk işlem günü hissedeki önerisini TUT’tan SAT’a düşürürken, 12 aylık hedef fiyat tahmini ise 161 USD’dan 160 USD’a revize etti. Piper Sandler analisti ise Apple’daki görüşünü AL’dan TUT’a çekerken 12 aylık hedef fiyat beklentisini 220’den 205’e düşürdü. 24 Ocak’taki yıl sonu bilanço açıklaması öncesinde geçtiğimiz hafta başında 2023 yılı son çeyrek araç teslimat rakamlarını yayınlayan Tesla (TSLA) ise piyasa beklentilerinin üzerinde kalırken, ilk kez çeyreklik bazda Çin’li rakibi BYD’nin gerisinde kaldı.
Yıl sonu bilanço açıklamalarının Cuma günü finans sektörüyle başlayacağı Amerika vadeli piyasalarında haftanın ilk işlem günü Asya seansında yatay hareketlilik görülmekte. Ekonomik veri takviminde haftanın ikinci yarısı açıklanacak Aralık ayına ait tüketici ve üretici fiyat endeksleri öne çıkmakta (Çekirdek CPI Beklentisi +0,3% aylık, +3,8% yıllık).
Bugün ise TSİ 20:30’da 2024 yılında oy kullanacak Atlanta FED Başkanı Bostic’in ekonomik görünüm temalı konuşması yer almakta – Bostic son yaptığı açıklamalarda enflasyonla mücadelenin devam ettiği ve piyasaların sabretmesi gerektiğini belirtmişti. Bostic ayrıca 2024 yılı için beklediği iki adet faiz indirimini yılın ikinci yarısı beklediğini açıklamıştı. Geçtiğimiz hafta açıklanan kuvvetli istihdam verisine parallel Mart ayındaki FOMC toplantısındaki faiz indirim beklentisi gerilerken, Goldman Sachs Cuma günkü notunda veriye rağmen Mart, Mayıs, ve Haziran toplantılarında 25 baz puanlık faiz indirimi beklediğini yineledi.
Şirket bazlı gelişmelerde ise tüm dikkatler Cuma günü finans sektörü öncülüğünde başlayacak yıl sonu bilanço açıklamalarında olacak. Sektörün liderleri konumundaki JP Morgan (JPM), Wells Fargo (WFC), ve Citigroup (C)’a ek olarak hafta içinde SEC’den Bitcoin ETF başvuruna yönelik haber beklemekte olan Blackrock (BLK)’ta takvimde yer alan bir diğer önemli şirket konumunda.
Haftanın öne çıkabilecek bilanço açıklamaları:
Cuma – JP Morgan (JPM), Bank of America (BAC), Wells Fargo (WFC), Blackrock (BLK), Citigroup (C), Delta Airlines (DAL)
Teknik olarak bakıldığında 2024 yılına eksi seviyelerde başlayan S&P 500’de Bollinger Orta bandının altındaki kapanış nedeniyle, endeksin destek arayacağı ilk seviye olarak 4550’deki FIBO ve 50 günlük hareketli fiyat ortalaması öne çıkmakta. Bu seviyenin altına devam edebilecek hareketlerde ise 200 günlük ortalama öncesinde 4450’deki 100 günlük ve ardından 4400’deki FIBO seviyeleri takip edilebilir. Endeksin yeni zirve arayışı öncesinde ise ilk etapta 4720 Bollinger Orta bandının üzerindeki kapanışlar beklenmeli. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq tarafında ise öne çıkan destek seviyeleri 14350’deki alt trend bandı ve ardından 14150’deki 50 günlük hareketli ortalama. 14000’deki 100 günlük ortalama ve FIBO destekleri ise 200 günlük hareketli ortalama öncesinde endeksteki son önemli destek noktaları. Nasdaq tarafında yeniden 15000’li seviyelerin hedefe girebilmesi için ise ilk etapta 14750’deki Bollinger Orta bandının üzerindeki kapanışlar beklenmeli.
2024 yılı için yurtdışı şirketlerin S&P 500 özelindeki beklentilerinde ise yıl sonu ortalama hedef tahmini 4825 olarak hesaplanmakta. Kurumlar arasında en agresif beklentiye 5200 hedefiyle Oppenheimer sahipken, Citi ve Goldman Sachs’ın beklentileri 5100 seviyesinde. Endekste karamsar kurumlar arasında ise JP Morgan Kasım ayı sonunda güncellediği 4200 hedefiyle öncü durumda.