ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Ekonomik veri bakımından sakin sayılabilecek günde, Asya endeksleri, Japonya hariç, değer kaybıyla kapanırken Avrupa endekslerinde de hafif satıcılı seyir izlendi. Yarın açıklanacak olan TÜFE verisi öncesinde güne pozitif alanda başlayan ABD endekslerinde işlem hacminin 30 günlük ortalamanın altında kaldığı görüldü.
Seansın son saatinde New York Fed Başkanı John Williams’ın açıklamaları dikkat çekti. Williams, para politikasının, enflasyonu Fed’in hedefine yöneltmek için yeterince sıkı olduğunu ancak faiz indirimine başlamadan önce enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu belirtti. Açıklama sonrası endeksler satışla karşılaşsa da günü primli sonlandırdı.
S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörün yedisi günü primle tamamladı. %1,17 yükselen iletişim hizmetleri endeksi yukarı çekerken onu %1 primle bilgi teknolojileri ve %0,98 primle isteğe bağlı tüketim takip etti. %1,01 gerileyen enerji sektörü ise en zayıf sektör oldu. Dow Jones endeksinde de dokuz sektörün dördünde yükseliş kaydedildi. İsteğe bağlı tüketim %2,01, bilgi teknolojileri %1,08 primle en güçlü sektörler olurken ham madde %1,04 kayıpla en zayıf sektör olarak dikkat çekti. Son günlerde farklı kurumlar tarafından görünümü olumlu yönde güncellenen Home Depot, %3,06 primle endeksin en güçlü şirketi oldu. Microsoft, %70 daha az lityum kullanan bir batarya geliştirdiği haberi sonrası günü %1,86 primle tamamladı. Geçen hafta Alaska Havayolları’na ait Boeing 737 Max 9 tipi uçağının yaşadığı sorun sonrası hafta başından bu yana %9’un üzerinde değer kaybına uğrayan Boeing hisseleri, şirket CEO’sunun hatayı kabullenmesi ve konunun öncelikli olarak inceleneceği yönündeki açıklaması sonrası, piyasadaki genel pozitif havanın da etkisiyle %0,92 değer kazandı.
FAANNG+T hisselerinde, Meta +%3,65, Apple +%0,57, Amazon +%1,56, Netflix -%0,78, Nvidia +%2,28, Google +%0,94, Tesla -%0,43 performans ile günü tamamladı.
Günü %0,42 kayıpla sonlandıran İngiltere FTSE 100 endeksinde yer alan on bir sektörden dokuzunda değer kaybı yaşandı. %1,12 gerileyen enerji sektörü endeksi aşağı çekerken onu %0,94 kayıpla ham madde ve %0,77 kayıpla iletişim hizmetleri takip etti. Bilgi teknolojileri ve sanayi sektörleri sırasıyla %0,66 ve %0,60 yükselerek endeksten ayrıştı. Endekste en yüksek ağırlığa sahip şirketlerden Shell %1,35, AstraZeneca %0,02, HSBC Holdings %0,6 değer kaybetti. Günü yatay sonlandıran Almanya Dax endeksinde yer alan on sektörden altısı günü kayıpla tamamladı. Sağlık %1,31, ham madde %1,16 kayıpla en zayıf sektörler olurken gayrimenkul %1,21, bilgi teknolojileri %1,07 primle endeki yukarı çekti. Heidelberg Materials %2,3, Siemens Energy %2, SAP %1,98 primle endeksin öne çıkan şirketleri oldu.
Ekonomik veri bakımından yoğun olmayan günde, ABD MBA Mortgage başvuruları %9,9 artış gösterdi. Toptan satış stokları beklentiye paralel olarak %0,2 geriledi.
Yarınki ekonomik takvimde ABD TÜFE ile haftalık işsizlik başvuruları öne çıkıyor.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Kruesel piyasalarda yarın açıklanacak enflasyon verisi öncesinde sakin bir görünüm hakimdi. Dolar endeksi sabah saatlerinde önemli bir direnci olan 102.65 seviyesini test etti. Bu seviyede tutunamayan parite günlükte yatay bir şekilde 102.38 seviyesinden kapadı. G10 para birimlerinin büyük çoğunluğu dolar endeksine karşı değer kazandı. Günün en çok primlenen G10 para birimleri yaklaşık %0.30 değer kazanan Euro ve Danimarka Kronu oldu. EUR/USD paritesi %0.30 değer kazancı ile 1.096 seviyesinden işlem gördü. Japon Yeni günün en çok değer kaybeden G10 para birimi olurken Yeni Zelanda Doları da negatif performans gösteren diğer G10 para birimiydi. USD/JPY paritesi günü %0.90’lık yükselişle 145.78 seviyesinde tamamladı.
Yeni yıla iyi başlayamayan altında bugün de sınırlı bir geri çekilme gçzlemlendi. Gün içerisinde 2040$ seviyesini gören ons altın burada kalıcı olamadı ve günü %0.32’lik düşüşle 2023 seviyesinde tamamladı. Spot gümüş de altına benzer bir performans sergilerken gümüşte de yaklaşık %0.30’luk geri çekilme gözlemlendi. İki paritede de yarın açıklanacak enflasyon rakamları gidişat için oldukça önemli. Destek bölgelerinde bulunan pariteler enflasyon verisine karşı sert hareket gösterebilir. Petrol fiyatları Kızıldeniz’deki gerilimin haberlerine bağlı gün içerisinde yükseliş gösterse de bu seviyelerde tutunamadı. Aktif vadeli WTI kontratı gün içerisinde 73.60 seviyesine kadar yükselirken günü %1.27 düşüşle 71.32 seviyesinde tamamladı. Aktif Brent kontratı da günü yükseliş sonrası %1.07 gerileyerek tamamladı.
Eurotahvil Piyasaları
Gelişmekte olan ülke tahvillerinde hafif satıcılı bir seyir hakimdi. 2024 yılı ile birlikte özellikle ABD, Avrupa ve İngiltere’de yoğun tahvil ihraçlarında olan talep piyasada hafif satış baskısı yarattı. Bugün de ABD hazinesi 10 yıllık yeni borçlanma gerçekleştirdi. Borçlanma sonrası getirilerde hafif yükseliş gözlemlendi. ABD 10 yıllıklar günü yaklaşık 2.5 baz puanlık artışla %4.04 seviyesinde kapadı. Verim eğrisindeki en çok genişleme ihracın gerçekleştiği 10 yıl bölgesinde olurken 2 yıllıklar günü yatay kapadı. Bununla birlikte yarın açıklanacak ABD enflasyonu öncesi ABD tahvillerinde sakin bir hava vardı. Enflasyon verisi önümüzdeki dönemdeki faiz indirimi beklentileri açısından merakla bekleniyor. Enflasyondaki yavaşlamanın sürmesi halinde 10 yıllıklarda tekrar %4 seviyesinin altına bir geri çekilme gözlemlenebilir.
Türkiye eurotahvillerinde ise gelişmekte olan piyasalara göre oldukça güçlü alımlar göze çarptı. Gelişmekte olan piyasaların gelişmiş piyasalara göre pozitif ayrıştığı işlem gününde Türkiye eurotahvillerinin ortalama üstü performansı göze çarptı. Özellikle dün ihraç olan Yapı Kredi tahviline yoğun ilgi olurken getirilerde sert geri çekilme gözlemlendi. 5 yıllık CDS primi yaklaşık 9 puan düşerek 303 seviyesine geriledi. Yarın açıklanacak ABD enflasyonu verisi Türkiye eurotahvilleri için de merakla beklenirken beklenti altı bir enflasyon rakamı CDS’te tekrar 300 seviyesinin altına geri çekilmeyi sağlayabilir. Bununla birlikte Türkiye eurotahvil piyasalarındaki ihraçlar bugün de devam etti. Türkiye Ekonomi Bankası’nın 5. Yılın sonunda call opsiyonu olan 10 yıl vadeli sermaye benzeri tahvil ihracı gerçekleşti. Haftanın 3. İhracına talep oldukça kuvvetliydi. 2.9 milyar doların üstünde talep gören yeni ihraç 400 milyon dolar büyüklüğünde ve %9.375 getiri seviyesinde gerçekleşti.