ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
16 Ocak Salı günü ABD piyasaları dünkü tatil sonrası negatif bölgede haftaya başladı. FED başkanlarından Waller’ın faiz indirimlerinde acelesi olunmaması gerektiğini belirten açıklamaları endekslerde negatif yönde fiyatlandı. Petrol ve metal fiyatlarındaki düşüş de sektör hisselerini aşağı çekti. Dow Jones 231 puan değer kaybıyla 37361 seviyesinden, S&P 500 endeksi 17 puan gerileyerek 4765 seviyesinden ve Nasdaq 28 puan düşüşle 14944 puandan günü sonlandırdı.
Dow Jones endeksinde telekom sektörü %2,6 primle diğer sektörlerden ayrışırken endüstri ve enerji sektörleri %2,5-3 arası değer kayıplarıyla en çok gerileyen sektörler oldu. Walt Disney %3, Verizon % 1,9 ve Home Depot %0,8 primle en çok yükselen hisseler oldu. Boeing şirketi hisseleri 737 Max modelinde yaşanan kaza sonrası dağıtımların da yavaşlayacağı beklentisiyle değer kaybetmeye devam ediyor. Hisse bugün %8 değer kaybıyla endekste en çok gerileyen hisse oldu. S&P 500 endeksinde bilgi teknolojileri sektörü hafif de olsa primli kapanış yapmayı başardı. En çok gerileyen sektörler ise enerji, ham madde ve alt yapı oldu. AMD %8,3, Western Digital %4,5, Nvidia %3,1 ve Micron %2,7 primle en çok yükselen hisseler arasında yer aldı. Bugün bilanço açıklayan Morgan Stanley, hisse başı kar rakamının beklentinin altında kalmasıyla günü %4,2 değer kaybıyla tamamladı. Yine bugün bilanço açıklayan bir diğer banka Goldman Sachs ise beklentinin oldukça üzerinde bir kar verisi sonrası günü %0,7 primle kapatmayı başardı.
Avrupa piyasaları hafif satıcılı bir işlem gününü geride bıraktı. Ana endekslerde %0,5 civarı değer kayıplarıyla kapanışlar görüldü. JP Morgan analistinin Avrupa bankaları için karların büyüdüğü dönemin sonuna gelindiğine dair görüş paylaşması sektör hisselerini aşağı çekti. Ayrıca ECB yetkililerinden faiz indirimi beklentilerini öteleme yönünde açıklamalar gelmesi de endeksleri negatif etkiledi. DAX endeksinde telekom ve sağlık hafif primli kapanış yaparken emlak sektörü %1,1, takdirsel tüketim ve alt yapı %0,6 değer kayıplarıyla en çok gerileyen sektörler oldu. Qiagen, Merck ve Rheinmetall %1,5-2 civarı primlerle endekste pozitif ayrışarak dikkat çeken hisseler oldu. Commerzbank, Siemens Energy ve Zalando %3 ve üzeri değer kayıplarıyla en çok kaybettiren hisseler oldu.
Yarın veri takviminde Çin 4. Çeyrek GDP, Aralık ayı sanayi üretimi ve perakende satış verileri, Euro Bölgesi Aralık ayı enflasyon, ABD Aralık ayı perakende satış verileri, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı verileri öne çıkıyor.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Fed yetkilisi Waller’ın faiz indirimlerine yönelik yaptığı açıklamalar ABD tahvil getirilerinin yükselmesine ve doların değer kazanmasına neden oldu. Düşen risk iştahı nedeniyle artan güvenli liman talebi de doları destekledi. DXY, 0.66% primle 103.35 seviyesine yükseldi. G10 para birimleri arasında bütün para birimleri dolar karşısında değer kaybederken NOK ve SEK en çok değer kaybeden para birimi oldular. USDNOK ve USDSEK 1.16% yükselişle sırasıyla, 10.47 ve 10.44 seviyelerine yükseldi. Kanada’da enflasyon, beklentilere paralel olarak aralık ayında yıllık bazda yükseldi. Bu nedenle CAD görece sınırlı kayıpla günü tamamladı. USDCAD 0.52% artışla 1.35 seviyesine yükseldi. Diğer G10 para birimlerinde ise EURUSD 0.72% düşüşle 1.0871, GBPUSD 0.76% düşüşle 1.2631 seviyesine gerilerken, USDJPY 1.03% artışla 147.25 seviyesine yükselmiş durumda. Gelişen ülke para birimleri de dolar karşısında değer kaybetti. Meksika pesosu ve Güney Afrika randı an çok değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldular.
Güçlenen dolar ve yükselen ABD tahvil getirileri değerli metaller üzerinde satış baskısı oluşturdu. Ons altın 1.44% değer kaybıyla $2028 seviyesine gerilerken ons gümüş de 1.32% değer kaybederek $22.91 seviyesine gerilemiş durumda. Gün içerisinde kayıp ve kazanç arasında dalgalan petrol fiyatları günü kayıpla noktaladı. WTI 0.8% değer kaybıyla $72.09 seviyesine gerilerken Brent petrol 0.22% düşüşle $77.98 seviyesine gerilemiş durumda.
Eurotahvil Piyasaları
Waller’ın faiz indirimlerine karar verirken dikkatli bir tutum alınmalı şeklinde yaptığı açıklamalar, bu yıl için fiyatlanan faiz indirim beklentilerinin bir kısmının geri alınmasına neden oldu. Geçtiğimiz Cuma ÜFE verisinin ardından 90%’lara ulaşan mart ayı faiz indirim olasılığı bugün 69% seviyesine geriledi. Bu nedenle ABD tahvil getirileri verim eğrisi boyunca belirgin şekilde yükseldi. 2 yıl vadeli tahvilin getirisi 7 baz puan artışla 4.22%, 10 yıl vadeli tahvilin getirisi 12 baz puan artışla 4.06% ve 30 yıl vadeli tahvilin getirisi 12 baz puan artışla 4.30% seviyesine yükseldi. Birleşik Krallık tahvilleri, ücret artışlarının beklentinin altında kalması nedeniyle daha güçlü kaldı ve getiriler çok az değişti. Euro bölgesi tahvillerinin getirileri hafif yükseliş kaydetti. 10 yıl vadeli Almanya tahvilinin getirisi 2.5 baz puan artışla 2.25%, İtalya tahvilinin getirisi ise 2.3 baz puan artışla 3.82% seviyesine yükseldi. Artan ABD tahvil getirileri ve düşük risk iştahı, gelişen ülke eurotahvillerinde belirgin satış baskısı oluşturdu. Türkiye hazine eurotahvillerinin getirisi de verim eğrisi boyunca yükseldi. 2 yıl vadeli kıymetin getirisi 11 baz puan artışla 6.25%, 10 yıl vadeli kıymetin getirisi 14 baz puan artışla 7.56% seviyesine yükselmiş durumda.