ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
17 Ocak Çarşamba günü majör ABD Endekslerinde sert satışlar takip edildi. Aralık ayı tatil dönemini kapsayan perakende satış verisi %0.6 ile %0.4 beklentinin ve Kasım ayına ait %0.3 olan verinin üzerinde açıklandı. Veri, agresif faiz indirim beklentilerini törpülemeye yeterken iyimser beklentiler yerini endişeye bıraktı. Salı günü itibariyle piyasa oyuncuları Mart ayında %63 ihtimalle 25 baz puanlık faiz indirimi fiyatlarken, bu ihtimal Çarşamba günü itibariyle %55 seviyesine geriledi. Veride dikkat çeken detaylarda giyim mağazalarında satışlar %1.5, büyük mağaza satışları %3, e-ticaret mağazaları satışları %1.5 yükseldi. Hizmet sektöründe ise restoran ve bar satışlarındaki harcamalar sabit kaldı. Verinin ardından tahvil piyasasında sert satışlar izlendi, kısa vadeli enflasyon beklentilerinde yükseliş fiyatlandı. Çin büyüme oranı ise %5.3 beklentinin altında %5.2 olarak açıklandı. Veri Çin hükumetinin büyüme hedefinin üzerinde olmasına rağmen son yıllarda görülen en düşük büyüme oranlarından biri olarak kayıtlara geçti ve piyasanın risk algısına negatif etki yapan bir diğer husus oldu. ABD Endekslerinde Çin ADR’larında sert değer kayıpları izlendi.
S&P500 Endeksi %0.56 değer kaybıyla 4739 puan seviyesinde günü tamamladı. Endeksteki tüm sektörler günü değer kaybıyla tamamlarken, gayrimenkul %1.87, altyapı %1.52, takdirsel tüketim %0.91 değer kayıplarıyla en zayıf performansları sergileyen sektörler oldular. Temel tüketim, sağlık nispeten dayanıklı görüntü çizdi; sektörler sırasıyla %0.12 ve %0.24 değer kaybıyla günü tamamladı.
JetBlue Airways tarafından satın alınma anlaşması mahkeme tarafından iptal edilen Spirit Airlines sert değer kaybına devam etti. Hisse seansı %22.54 değer kaybıyla tamamlarken, anlaşmanın pahalı bulunması dolayısıyla iptal sonrası pozitif fiyatlamayla karşılaşan JetBlue Airways bugün satışlarla karşılaştı; şirket hissesi %8.67 değer kaybıyla işlem gördü. Delta Airlines bilançosunun ardından hareketli günler geçiren havayolu sektöründe son gündem hava koşulları nedeniyle artan uçuş iptalleri olarak dikkat çekiyor. Sektör hisseleri günü %1.74 değer kaybıyla tamamladı.
Günü %1.9 değer kaybıyla tamamlayan otomotiv sektöründe sular durulmuyor. Fiyat indirimlerinin ve işçi maaşlarındaki artışların sektöre baskı yaptığı son günlerde, yayınlanan şirket raporları sektöre dair endişeleri artırmaya devam ediyor. Son olarak yayınlanan raporlar Ford ve Rivian hisse senetlerinde satış baskısını artırdı. Şirketler sırasıyla %1.83 ve %6 değer kaybetti. Sektör hisselerinden Tesla %2, GM %1.07 değer kaybıyla işlem gördü.
Dow Jones Endeksi %0.25, Nasdaq Teknoloji Endeksi %0.59 oranında satışlarla karşılaştı. Dow Jones Endeksinde sağlık sektörü günü pozitif tarafta tamamlayan tek sektör olurken, telekom %2.37, hammadde %1.19, endüstriyeller %0.94 değer kaybetti.
Avrupa Endekslerinde sert değer kayıpları takip edildi. Euro Stoxx50 %0.98, FTSE100 %1.48, CAC40 %1.07, DAX Endeksi %0.84 değer kayıplarıyla seansı tamamladılar.
Perşembe günü inşaat ve konut başlangıç verileri ile haftalık işsizlik başvuruları takip edilen veriler arasında yer almakta.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Bugün ABD tarafında perakende satış rakamları beklentilerin üzerinde açıklandı. EURO bölgesinde enflasyon beklentilere paralel açıklanırken; İngiltere’de beklentilerin üzerinde açıklandı. Dolar endeksi bu gelişmelerin gölgesinde sakin hareketinin sürdürdü. Güne 103.40 seviyelerinin biraz altında başlayan dolar endeksi güne başladığı seviyelerde kapanış yaptı. Amerikan dolarının bu performansı sonrasında G10 ülkeleri para birimlerine karşı kuvvetlenen Amerikan doları karşısında GBP, DKK ve EUR pozitif ayrışırken; JPY ve AUD en kötü performansı sergileyen para birimleri oldu. EURUSD 1.0880 seviyesinin altında güne başladı ve 1.0845 seviyelerini test etmesine rağmen 1.0880 seviyelerinde kapanış gerçekleştirdi ve yatay seyretti. GBPUSD paritesi de günü 1.2685 seviyelerinde kapattı.
Ons altın $2030 seviyesinin hemen altında güne başladı ve FED’in para politikasında yaşanacak olan gevşemenin beklenenden daha geç gelme ihtimali arttığı için satış yaşadı ve günü yaklaşık %1,10 kayıpla $2005 seviyelerinde kapattı. Ons gümüş de günü yaklaşık %1,65 kayıpla $22.54 seviyelerinde kapattı. Aktif WTI kontratları %0,52 yükselişle günü $72.78 seviyelerinde kapatırken; aktif Brent kontratlarında %0.36 primlenme ile günü $78,10 seviyelerinde kapattı.
Eurotahvil Piyasaları
Son günlerde FED’in faiz indirimlerine başlayacağı tarih konusunda soru işaretlerinin arttığı görülürken Mart toplantısında faiz indirimi beklentileri %55 seviyelerine kadar gerilemiş durumda. Bu durum Amerikan tahvillerine de getiri eğrisi boyunda satışlar getirdi. Özellikle kısa vadede satışlar sertleşirken uzun vadelerde satış baskısı daha az oldu. 2 yıllık ABD tahvil getirisi 12 baz puanlık artışla %4.34 seviyelerinde gelirken; 5 yıllıklarda 8 puanlık artış getiriyi %4.02’ye getirirken 10 yıllıklarda yaşanan 4 baz puanlık artış getiriyi %4.10 seviyesine getirdi. 10 yıllık Avrupa tahvil getirilerinde de ortalama 7-8 baz puanlık artışlar görülürken; yüksek enflasyon oranı açıklayan İngiltere’de 19 baz puanlık artışla getiri%3.98 seviyelerine geldi. Türkiye’de de satışlar yaşandı. 3 yıllıklarda getiriler 10 baz puan artarken 5 ve 10 yıllıklarda ise 10 baz puanlık yükselişler dikkat çekti. Türkiye 5 yıllık CDS’i de 3 baz puanlık artışla 320 seviyelerine geldi.