Beklentilerden biraz daha iyi olarak Halkbank yılın son çeyreğinde TL 2.062 milyar solo net kar açıkladı. Açıklanan kar rakamı piyasa ortalama ve bizim tahminimiz olan TL 1.98 milyarın yaklaşık %4 üzerinde yer alıyor. Bankanın 2023 öz kaynak karlılığı %9 olurken, bu rakam 2022 yılında ortalama olarak %22 civarında gerçekleşmişti. Net faiz geliri çeyrekte TL 11.1 milyar gerçekleşirken bu rakam üçüncü çeyrekte TL 9.5 milyar düzeyinde bulunmaktaydı. Ancak bu yükselişte en önemli etken TÜFEX gelirlerindeki çeyrekteki artış olarak gözüküyor. Banka, TÜFEX portföyü için yıllık %65 enflasyon varsayımı kullanarak TL 30.4 milyar gelir kaydetti. Bir önceki çeyrekte %60 enflasyon oranı kullanılmış ve TL 25 milyar gelir yazılmıştı. TÜFEX’teki bu artışa rağmen TL kredi spredlerinin negatif bölgede bulunmaya devam etmesi ve hızla artan swap maliyetleri, swaplara göre düzeltilmiş net faiz marjının 100 baz puan kayıpla negatif %0.1 civarında seyretmeye devam etmesine neden oluyor. Bu arada net ücret ve komisyon gelirleri de yıllık %150 artışla TL 6.87 milyar seviyesine gelerek ana faaliyet gelirlerini desteklemeye devam ediyor. Halkbank son çeyrekte net olarak -40 baz puan risk maliyeti kaydetti. Takibe atılan kredilerin düşük oluşu ve güçlü tahsilat gelirleri çeyrek içinde yazılan karşılık giderlerinin 2022 ortalama çeyreklik rakamlarının çok altında gerçekleşmesine neden oluyor. Çeyrek içinde swap maliyet artışı nedeniyle yazılan TL 11 milyarlık net trading zararı da kar momentumunun hızlı bir şekilde yükselememesinin arkasındaki nedenlerden biri olarak görülebilir. Banka 2024 yılında %10’lar civarında bir TL kredi büyümesi hedeflerken, net faiz marjının 2023 sonunda olduğu gibi %2.7 düzeyinde kalmasını bekliyor. Brüt risk maliyeti 100 baz puan civarı beklenirken, ücret ve komisyon gelirleri enflasyon üzeri, faaliyet giderlerinin ise enflasyon altı bir büyüme sergilemesi öngörülüyor. Banka 2024 yılını yüksek 10’lu yüzdeli bir ortalama öz kaynak karlılığı ile bitirmeyi hedefliyor.Son Çeyrekte Öne ÇıkanlarMarjlar negatif TL kredi spredleriyle baskılanmaya devam ediyor. Swaplara göre düzeltilmiş marj bir önceki çeyrek rakamı olan %0.9 bölgesinden -%0.1’e gerilerken bu gerilemede yüksek swap maliyetlerinin önemli bir rolü var. Swap maliyetlerinin de bu çeyrekte TL 5 milyardan TL 11.6 milyara fırlaması swaplara göre düzeltilmiş marjın TÜFEX gelirindeki sıçramaya rağmen düzelmemesine neden oldu. Banka aslında %65 enflasyon varsayımı kullanarak TÜFEX portföyünden bu çeyrekte TL 30.4 milyar gelir yazarken bir önceki çeyrekte bu gelir %60 enflasyon varsayımıyla TL 25 milyar düzeyinde bulunmaktaydı.
Ücret ve komisyon gelirleri çeyrekte artış gösterdi. Ücret ve komisyon gelirleri kredilerin artışı ve yeniden fiyatlamaya paralel olarak artış trendini devam ettirerek çeyreklik olarak %41 yükseldi. Yıllık bazda ise bu kalem %124 artış seviyesine ulaşmış durumda. Burada gayri nakdi kredi komisyonları, kredi kartı ve pos komisyon gelirleri ile kredi ile ilgili ücret ve komisyon artışlarının genel toplama çok olumlu katkısı oldu.
Risk maliyet ve karşılıklar 2023 yılında 2022 ortalamalarına göre oldukça aşağıda. Halkbank’ın takip oranı %1.6 seviyesine gerilerken, bankanın net risk maliyeti tüm yıl için -40 baz puan olurken, takipteki krediler için ayırdığı özel karşılık giderleri ise çeyreklik yatay kaldı. Net takibe atılan kredilerin keskin düşüşü ve çok güçlü tahsilat performansı nedeniyle hızla gerileyen karşılık gider kalemi karlılığa çeyrek içinde önemli bir katkı sağlamış gözüküyor. Bu arada geçen sene güçlü seyreden TÜFEX gelirlerinin önemli kısmının karşılık oranlarının artırımında kullanılması bu seneki karşılık gider yazma ihtiyacını önemli derecede düşürüyor.
Faaliyet giderleri çeyrekte yatay kaldı. Faaliyet giderleri son çeyrekte yatay kalırken, önceki çeyreklerde maaş düzeltmeleri enflasyon ve bağış etkileri bulunuyor. Net trading zararı ise TL 5milyar seviyesinden TL 11.1 milyara çıkarken çeyrekte karlılığı önemli biçimde baskıladı. Burada TL11.6 milyarlık swap maliyetleri önemli bir faktör.
Değerleme üzerindeki etki ve görünüm
Beklentilere göre biraz daha iyi gelen kara rağmen nötr bir tepki bekleriz. Bankanın karına beklentilere yakın olduğu için önemli bir tepki beklemiyoruz. Muhafazakâr hazırlanan 2024 bütçesi, kaldıracın düşeceği ve karlılığın toparlanma sürecinin devam edeceği bir yıl olacak. Banka için hedef fiyat ve tavsiyemizi şu aşamada koruyoruz.
Üye ve Müşterilere Özel İçerik
Yazının devamını okumak için hemen giriş yapın!