Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Şubat ayı Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini %45 seviyesinde sabit tuttu. Merkez Bankası Ocak toplantısında faiz artış döngüsünü sona erdirdiğini açıkladığı için alınan karar sürpriz olmadı.
Para Politikası duyurusunda verilen en önemli mesaj: “Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir.” cümlesi.
Bu açıklama ile Merkez Bankası “enflasyon hedeflemesi – dalgalı kur” sistemini bıraktığını ve Türk lirasına reel olarak değer kazandırarak dezenflasyon sürecini destekleyeceğini net bir dille açıkladı.
Yapılan açıklama Türk lirası cinsi varlıkları öne çıkaran piyasa görüşümüz ile uyumlu. Merkez Bankası son aylarda döviz kurunu enflasyon hedefine paralel yükseltiyordu. Örtülü olarak uyguladığı bu politikayı artık yarı resmi hale getirdi.
Bunun dışında yapılan açıklamalar “gıda fiyatlarına” yapılan vurgu dışında Şubat ayı Enflasyon Raporu’nda veya daha önceki PPK açıklamalarında söylenenlerin tekrarı.
(i) Ocak ayı enflasyonundaki artış öngörüler dahilinde ve enflasyon patikası dahilinde. (ii) Ekonomide dengelenme tüketim malı ve altın ithalatı öncülüğünde sürüyor. (iii) Hizmet fiyatlarındaki katılık, jeopolitik riskler ve “gıda fiyatları” enflasyon baskılarını canlı tutmakta.
Bundan sonra enflasyon gelişmeleri dışında iki temel konuyu daha yakından izleyeceğiz: (i) Merkez Bankası Türk lirasını ne hızla reel olarak değerlendirecek? (ii) Ücretlerin reel olarak arttığı ve kurun reel olarak değer kaybettiği bir ortamda ekonomide dışa dönük dengelenme devam edecek mi? Bu süreç hangi miktarsal sıkılaşma ve makro ihtiyati tedbirlerle desteklenecek?
Piyasa görüşü: Yapılan açıklamanın kısa ve orta vadeli Türk lirası cinsi DİBS ve ÖST’lerde bir fırsat penceresi oluşturduğuna inanıyoruz. Reel olarak değer kazanan Türk lirası, ihracatçı şirketler için olumsuz, Türk lirası olarak iş yapan hizmet sektörü, gıda perakendesi için nötr.
Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde mevduat faizlerini yükselten, tüketici kredileri ve kredi kartı harcamalarını baskılayan önlemler alacağı endişesi bankalar, mobilya, teknoloji ve giyim perakendesi şirketleri üzerinde kısa vadede baskı yaratabilir.
Faiz kararına ilişkin basın duyurusunun ardından %43 yılsonu enflasyon, %40 yılsonu politika faizi tahminlerimizi koruyoruz. Ara yılda asgari ücret zammı olmayacağını, politika faizinin Ekim ayına kadar düşürülmeyeceğini varsayıyoruz.
Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist