ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
27 Şubat Salı günü ABD piyasalarında sakin bir seyir takip edildi. Beklentiden daha fazla oranda daralma gösteren dayanıklı mal siparişleri piyasanın yönünü çok fazla etkilemedi. FED yetkilerinden Bowman’ın enflasyonda düşüşün devam etmesini beklediğini ancak henüz faiz indirimi için çok erken olduğunu belirtmesi manşetlerde öne çıktı. Dow Jones 96 puan değer kaybıyla 38972 seviyesinden, S&P 500 endeksi 8 puan primle 5078 seviyesinden ve Nasdaq endeksi 59 puan değer kazancıyla 16035 puandan günü sonlandırdı.
Dow Jones endeksinde telekom sektörü %1’in üzerinde primle en çok yükselen sektör olurken enerji sektörü %2’ye yakın değer kaybıyla en çok kaybettiren sektör oldu. Walt Disney, Home Depot ve Apple %1-1,5 arası primlerle endekste öne çıkarken Amgen, Chevron ve United Health en çok gerileyen hisseler oldu. S&P 500 endeksinde ise alt yapı ve telekom sektörleri en çok değer kazanan sektörler olurken enerji ve sağlık sektörleri değer kayıplarıyla günü sonlandırdı. Beklentilerden daha pozitif bilanço açıklayan Norwegian Cruise ve Constellation Energy %15 üzeri primlerle dikkat çekerken Carnival %7,6, Albemarle %5,8, Palo Alto %4, Walgreens %3, Micron %2,7, Netflix %2,4 değer kazancıyla en çok kazandıran hisseler arasında yer aldı. Apple’ın elekrikli araç projesini iptal ettiği haberi sonrası şirket hisseleri %0,8 primle günü sonlandırdı.
Avrupa piyasalarında karışık seyir hakim oldu. İngiltere ve İspanya endekslerinde hafif değer kayıpları görülürken Euro Stoxx 50, DAX ve CAC 40 endeksleri günü %0,5 civarı primlerle sonlandırdı. Primler çok yüksek olmasa da Almanya ve Fransa endeksleri rekor kapanışla günü sonlandırmayı başardı. Almanya DAX endeksinde bilgi teknolojileri, ham madde ve sağlık sektörleri %1 üzerinden primlerle öne çıkarken günü ekside kapatan tek sektör temel tüketim sektörü oldu. Infineon Technologies, BASF, Continental ve RWE %2’nin üzerinde değer kazanarak endekste en çok yükselen hisseler olarak izlendi.
Yarınki ekonomik veri takviminde ABD 4. çeyrek GDP ve kişisel tüketim verileri öne çıkıyor.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Gün içerisinde kayıp ve kazanç arasında dalgalanan DXY, beklentiden daha fazla gerileyen dayanıklı mal siparişleri verisi ve CB tüketici güvenine rağmen 103.79 seviyesinde yatay bir kapanış gerçekleştirdi. G10 para birimleri arasında, beklentinin üzerinde açıklanan ocak enflasyonu verisinin ardından değer kazanan JPY pozitif ayrıştı. Sonrasında kazançlarının bir kısmını geri verse de USDJPY paritesi 0.16% gerileme ile 150.46 seviyesinde işlem gördü. Dolar karşısında 0.21% değer kaybeden SEK ise en çok değer kaybeden para birimi oldu. Yükselen petrol fiyatlarına rağmen CAD ve NOK da dolar karşısında değer kaybetti. USDCAD paritesi 0.14% artışla 1.3524, USDNOK paritesi ise 0.18% artışla 10.531 seviyesine yükseldi. Diğer G10 para birimlerinde ise EURUSD 0.03% değer kaybederek 1.0847 seviyesine gerilerken GBPUSD paritesi 1.2684 seviyesinde yatay bir kapanış gerçekleştirdi. Gelişen ülke para birimleri ise dolar karşısında karışık bir seyir izledi. Güney Afrika randı pozitif ayrışırken Macar forinti negatif ayrıştı.
Dolar endeksindeki yatay seyir nedeniyle değerli metaller de dar bir aralıkta hareket etti. Ons altın hafif gerileme ile $2030 seviyesine işlem görürken benzer şekilde ons gümüş de 0.16% gerileme ile $22.49 seviyesinde işlem gördü. OPEC+ tarafından ilk çeyrekte gerçekleştirilen gönüllü üretim kesintisine devam edilebileceğine yönelik haberler nedeniyle petrol fiyatları yükseldi. WTI 1.46% primle $78.70 seviyesine, Brent petrol ise 1.18% primle $83.50 seviyesine yükselmiş durumda.
Eurotahvil Piyasaları
Görece zayıf gelen ekonomik verilere rağmen ABD tahvilleri değer kaybetti, uzun vadeli tahviller negatif ayrıştı. 2 yıl vadeli ABD tahvilinin getirisi yaklaşık 1 baz puan artışla 4.70% seviyesine, 10 yıl vadeli tahvilin getirisi 3 baz puan artışla 4.30% seviyesine yükseldi. Diğer gelişmiş ülke tahvillerinde de satıcılı bir seyir hâkim oldu. 10 yıl vadeli Birleşik Krallık tahvilinin getirisi 3.4 baz puan artışla 4.19%, Almanya tahvilinin getirisi 2.5 baz puan artışla 2.46% ve Japonya tahvilinin getirisi yaklaşık 1 baz puan artışla 0.68% seviyesine yükseldi. Gelişmekte olan ülke eurotahvilleri da değer kaybetti, risk primleri çoğunlukla yükseldi. Türkiye hazine eurotahvillerinin getirisi de verim eğrisi boyunca artış kaydetti. 2 yıl vadeli kıymetin getirisi 5 baz puan artışla 6.03%, 10 yıl vadeli kıymetin getirisi 4 baz puan artışla 7.44% seviyesine yükseldi. 5 yıl vadeli ülke risk primi ise günü yaklaşık 5 puan artışla 290 seviyesinde tamamladı.