Nvidia ve Jensen Huang, merak ile beklenen sunumunu gerçekleştirdi ve AI gelişmelerini tüm dünyaya keyifli bir sunum ile duyurdu. Sunumun en merak edilen yanı B serisi çiplerin tanıtımıydı ve neredeyse tüm odak bu alandaydı. H serisi çipleri ve B serisi çipleri beraber gösterdiği sunumunda Huang beklentileri karşılayan bir tanıtım yaptı, B serisi çipler Nvidia’nın rakipleri ile olan farkının iyice açtı ve H serisine göre çok daha güçlü bir ürün olarak karşımızda. Teknik detaylarına girmeye gerek yok ancak B serisi şu anda görülmüş açık ara en yüksek işlem gücüne sahip çip konumunda, aynı zamanda Oracle, Microsoft, AWS gibi şirketlerden de hazır bir sipariş olduğunu görebiliyoruz, zira AI yarışının içerisindeyseniz silah teknolojisine (çip ve altyapı) ayak uydurmak zorundasınız.
Jensen sunumunda bizim de sürekli vurguladığımız bir konudan bahsetti; yeni bir Moore kanunu, yani Huang kanunu. Aşağıda gördüğümüz grafik Jensen tarafından gösterildi ve Moore kanuna uymaya aslında devam ediyoruz ancak transistör boyutlarındın küçülmesi ile değil, software desteği ve çip tasarımındaki devrimler ile. Değer zincirinin üreticilerden tasarımcılara doğru kaymasının esas sebebi de aslında bu, önceki yayınladığımız yazıda bahsettiğimiz Cowos gibi paketleme teknolojileri ile birlikte işlem gücü artık yeni bir dinamik sayesinde artırıyor ve bu değer zincirini anlamak oldukça önemli, bu konunun detayı ve dinamikleri için önceki yazıyı okuyabilirsiniz. Blackwell yani B serisi çiple, bu konuda bekleneni verecek kalitede görünüyor
Ancak B serisi çiplerin sunumun en önemli noktası olduğu kanaatinde değilim ve Nvidia’nın bir çip şirketinden çok bir software ve ekosistem şirketi olduğunu tekrar yinelemek zorundayım. Sunumda gerçek çok etkileyici görüntüler ile karşılaştık ve çok büyük bir gövde gösterisi mevcuttu. Otomotiv alanındaki gelişmelerden bahsedilirken Mercedes, Simülasyon ve VR teknolojisi konuşulurken Apple Vision Pro ile yapılan anlaşma, LLM modellerinden bahsederken Open AI ve Google, Robotik tarafında en ileri arge şirketleri ve kendi argesinden muhteşem görüntüler, ayakkabı tasarımından bahsederken Adidas, kurumsal yazılımdan konuşurken SAP görüntüleri… Gerçek bir gövde gösterisi izledik ve Nvidia bizlere çok açık bir şekilde AI gördüğünüz, dünyayı değiştireceğini düşündüğünüz tüm teknolojilerde ben varım dedi ve haklı da. Daha önce DGX Cloud tarafına şiddetle değinmiştim ve gelir raporunu bu açıdan yorumlamaya gayret etmiştim, şimdi bu ekosistemin daha da geliştiğini görüyoruz. NIM adını verdikleri hizmet ağı sayesinde Nvidia çok daha kapsamlı bir altyapı şirketi olma yolunda ilerliyor. CUDA üzerinden temellendirilmiş olan ekosistem, tüm bu bahsettiğimiz teknolojiler için birçok destekleyici tool sunuyor ve çok ciddi bir performans artışı sağlıyor, en önemlisi de git gide tüketicilere daha hazır ürünler sağlayarak bunu yapıyor. SAP, Adobe gibi şirketler git gide AI tool’larını geliştirmek için Nvidia’ya daha çok güveniyorlar. Şirket gerçek anlamda altın aramaya gidenlere kürek satıyor ve sürekli olarak küreğin yanına, otel, restoran gibi ek hizmetleri de ekliyor. Bunun en büyük avantajı en başta Nvidia’nın giriş bariyerini arşa çıkarması olacak. AMD, Broadcom, Intel gibi şirketlerin artık bu bariyerin üzerinden atlaması çok zor ve her geçen gün imkânsızlaşıyor. Kullanıcılar için Nvidia vazgeçilemez bir noktaya geliyor ve bu ekosistemden çıkmanın veya girmemenin maliyeti belki de silinip gitmek.
Aşağıda gördüğümüz görsel de sunumdan alındı, solda gördüğümüz rakam ise gerçekten 100 trilyon USD. Nvidia tamamen tüm iş yapış şekillerinin değişeceğini, yepyeni bir dünyanın geleceğini fiyatlıyor ve sadece GPT, Gemini model kıyaslaması üzerinden olmayacak bir değişimin oldukça farkındalar. Tek tek bahsettikleri tüm anlaşmaları buraya yazmayacağım ancak TSMC’den Crowdstrike’a kadar yapay zeka ile işini geliştirebilecek tüm şirketlere bir noktadan temas etmiş durumda olan Nvidia, aynı zamanda dünya üzerindeki bir çok start-up şirketini de yarattığı inanılmaz nakit akışı ve inanılmaz karlılık oranı ile fonluyor, yatırımlar yapıyor. Bu yatırımları yaptıkları şirketlere aslında sadece kendi ekosisteminden bir yer veriyor nette baktığımızda çünkü bu şirketlerin ihtiyacı olan bu bariyerin aşılması, hal böyleyken uzun vadede altyapısı ve temeli Nvidia ekosisteminde atılmış birçok şirket ile karşılaşacağız ileride. Tabi ki şirketin bahsettiği tüm bu konuları izleyip göreceğiz ancak git gide değerleme yaparken nakit akışı yerine hayalleri iskonto etmemiz gerekecek gibi görünüyor…