ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
ABD hisse senedi piyasaları güçlü fabrika siparişleri verisi, beklentilerin hafif üzerinde JOLTS açık iş sayısı ve yükselen emtia fiyatları eşliğinde değer kaybetti. FED yıl boyunca 75 baz puan faiz indirimi beklentisini korurken swap piyasalarındaki işlemlere göre piyasa beklentisi FED’in beklentisinin altında 65 baz puan olarak fiyatlanıyor. Yüksek tahvil getirileri ve tarihi zirvelerinde işlem gören hisseler piyasa oyuncularının risk iştahını baskılarken Ekim ayından beri ilk kez $85 seviyesini gören petrol de enflasyonun yukarı yönlü risklerinin tekrar tartışılmasına sebep oluyor. Wall Street korku endeksi olarak da adlandırılan VIX endeksi Salı günü %7,84 yükselirken son iki günlük yükselişi %13,14 seviyesinde ve güncel değeri 14,72. Cleveland FED başkanı Loretta Mester faiz indirimi hamlelerinden önce enflasyonun aşağı yönlü hareketine dair daha çok veri görmek istediğini belirtirken faiz indirimi beklentisinin FED’in medyan beklentisine paralel olduğuna değindi. ABD Çalışma Bakanlığının bugün açıkladığı verilere göre Şubat ayı için JOLTS açık iş sayısı 8 milyon 730 bin beklentisinin üzerinde 8 milyon 756 bin olarak açıklanırken Ocak ayına ait veri 8 milyon 863 binden 8 milyon 748 bine revize edildi. ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı Şubat ayına ilişkin fabrika sipariş verileri ise %1 artık beklentisinin üzerinde %1,4 artarken dayanaklı mal siparişleri ise aynı dönem için %1,4 beklentisinin hafif altında %1,3 olarak kayda geçti.
Avrupa hisse senedi piyasaları da ABD endekslerine paralel bir şekilde değer kayıpları ile Salı gününü tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi 5.042 seviyesinden %0,81 değer kaybı ile günü sonlandırırken FTSE 100 %0,22, CAC 40 %0,92 ve DAX ise %1,13 değer kaybetti. HCOB verilerinin Mart ayı final revizelerine göre Avrupa Bölgesi PMI Şubat ayındaki 46,5 seviyesinden 46,1 seviyesine gerilerken bu veri son üç ayın en düşüğü olarak kayda geçti. Öte yandan bölge tüketicilerinin 12 ay ortalama enflasyon beklentisi %3,3 seviyesinden %3,1 seviyesine gerilerken 3 yıllık enflasyon beklentileri %2,5 seviyesinde sabit kaldı. UBS ise 2026 Nisan ayına kadar sürecek ve Çarşamba gününden başlayacak $2 milyar hisse geri alım programı açıkladı, şirket günü yatay %0,02 kazanımla tamamladı. Shell üç yıl önce 2030 yılına kadar emisyonlarını %45 düşürme yönünde verilen Hollanda mahkemesi kararına karşı çıkacaklarını açıklamasıyla ve yükselen petrol fiyatlarının da etkisiyle %3,5 değer kazandı. Mahkeme kararındaki %45 emisyon düşürme hedefi, şirketin %15-20 arasında emisyonlarını azaltma hedefinin oldukça üzerinde.
ABD hisse senedi piyasaları Salı gününde de değer kayıplarına devam etti. S&P 500 endeksi %0,72 değer kaybederek 5.200 seviyesinin hemen üzerinde 5.205 seviyesinde günü sonlandırırken Nasdaq ise Tesla öncülüğünde %0,95 ve Dow Jones %1 değer kaybetti. S&P 500 endeksinde on bir sektörün üçü değer kazanırken bu sektörler %1,37 ile enerji, %0,17 ile altyapı ve %0,09 ile iletişim servisleri oldu. En çok değer kaybeden sektörler -%1,62 ile sağlık, -%1,28 ile takdirsel tüketim ve -%1,12 ile iletişim servisleri olarak kayda geçti. Birinci çeyrek teslimat rakamlarında 449,080 rakamının oldukça altında 386,810 teslimat açıklayan Tesla %4,9 değer kaybederek günü sonlandırırken rakam analist beklentilerinden ilk kez bu kadar uzak açıklandı. Diğer elektrikli araç üreticileri Nio, Xpeng, Nikola ve Lucid de değer kaybederken Rivian teslimat ve üretim rakamlarında analist beklentilerini aşmasına rağmen %5,23 değer kaybetmekten kurtulamadı. Wedbush’un hisse derecelendirme notunu tut seviyesinden sat seviyesine güncellemesinin ardından D.R. Horton ve Lennar Crop da sırasıyla %3,85 ve %3,18 değer kaybedetti. Halka arzının ardından çok volatil işlem günleri geride bırakan Reddit son dört işlem gününü değer kaybı ile sonlandırdıktan sonra Salı gününü %9,75 değer kazanarak tamamladı. FAANG hisselerinin günlük performansları: Meta %1,23, Apple -%0,7, Amazon -%0,15, Netflix -%0,02 ve Google -%0,60 oldu.
Yarın ABD ISM servis verileri, S&P Global PMI verileri ve haftalık mortgage başvuru verileri takip edilecek, Avrupa tarafında ise Avrupa Bölgesi işsizlik oranı ile TÜFE verileri takip edilecek.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Haftanın ilk işlem gününde, beklentilerin üzerinde gelen ABD ISM imalat verileri ve FED yetkililerinden gelen şahin açıklamalarla değer kazanan dolar endeksi, Salı günü kazanımlarının bir kısmını geri verdi ve G10 para birimlerinin genelinde değer kazancı görüldü. Asya seansında, 105.10 seviyesine kadar yükselerek Kasım ayı ortasından itibaren en yüksek seviyelerini test eden endeks, ABD kapanışında 104.80 olarak fiyatlanmaktaydı. Petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle, G10 para birimlerinin en fazla değer kazanını olan NOK, USD karşısında %1 primlendi. EURUSD paritesinde de Pazartesi günkü kayıpların bir kısmı geri alındı ve parite gün içerisinde 1.0780 seviyesine kadar yükseldi. Yine de bu haftaya bakıldığında, G10 para birimlerinin tamamında USD karşısında eksi hareket görülmekte. Spot altın, global olarak faiz indirimlerinin gecikeceği beklentisi ile değer kazancına devam ederken 2280 yakınlarına yükseldi ve yeni zirveler test etmeye devam ediyor. Emtialardaki kazanımla paralel LME metallerinde de primlenme olurken üç ay vadeli bakır kontratı günü %1.4 artıda olarak 8991 seviyesinden sonlandırdı. WTI ve brent petrol ABD kapanışında %1.8 artıda seyrederken jeopolitik risklerin artması petrole yönelimi güçlendirmekte. Aktif vade brent petrol 89.00 seviyesinin üzerini test ederek Ekim ayından bu zamana en yüksek seviyelerinden alıcı buldu.
Eurotahvil Piyasaları
Emtia fiyatlarındaki yükselişin majör merkez bankalarının faiz indirimlerini ertelemesine sebep olacağı görüşü global olarak tahvillere satış baskısı getirdi. Son FED nokta grafiğine göre 2024 yılı içinde üç faiz indirimi beklenmesine rağmen, FED vadelileri 2024 yılı içerisinde 3 faiz indirimi olma ihtimalini %75 seviyesinde fiyatlamakta ve Paskalya tatili öncesine göre %25’lik düşüş var. Bu sebeple ABD 10 yıllık tahvil getirileri 2024 yılının en yüksek seviyelerine ulaşırken getiri eğrisi genelinde de 4-5 baz puanlık yükseliş olsa da kısa vadelerde pozitif ayrışma görüldü. Paskalya tatili ertesinde Avrupa tarafında satış baskısı daha fazla olurken İngiltere 10 yıllık getirileri 15 baz puan yükselişle 4.08 seviyesinden, Fransa ve Almanya 10 yıllık getirileri ise yaklaşık 10 baz puanlık yükselişle sırasıyla 2.92 ve 2.40 seviyelerinden işlem gününü sonlandırdılar. Türkiye tarafında da global satış baskısının etkisi görüldü ve hazine kıymetlerinde 4-5 baz puanlık getiri yükselişi oldu. 5 yıllık CDS, 5 baz puanlık düşüşle 305 seviyesinde fiyatlanırken yaklaşık bir ayın en düşük seviyelerinde olması dikkat çekti ve Türk kıymetlerindeki satış baskısını sınırladı.