Mart ayında tüketici enflasyonu aylık %3,2 (Şubat %4,5, Ocak %6,7) ile İTO İstanbul enflasyonu (%3,9), İş Yatırım tahmini (%3,65) ve piyasanın ortalama beklentisinin (%3,6) belirgin altında geldi. Yıllık enflasyon ise 1,4 puan artış ile %68,5 seviyesine yükseldi. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek C endeksinde ise aylık enflasyon %3,5 ile %3,55 tahminimize yakın, %3,4 piyasa tahmininin hafif üzerinde geldi.
Manşet veride tahminimiz ve gerçekleşme arasındaki fark büyük oranda gıda ve ulaştırma gruplarında öngördüğümüzden düşük fiyat artışından kaynaklanıyor. TEPAV gıda enflasyon endeksi (TEGE) Mart ayında %4,3 artışa işaret ediyordu. Gerçekleşme ise %3,4 oldu. Özellikle aylık %1,4 artan işlenmiş gıda fiyatları oranı aşağı çekiyor. Ulaştırma grubu içinde özellikle otomobil fiyatlarının aylık %2,5 artış ile %4,9 tahminimizin altında kalması etkili oldu.
Gıda ve ulaştırma dışında ağırlığı yüksek olan konut (%3,4) ve mobilya (%3,2) kalemlerinde aylık enflasyon genel eğilime paralel ve beklentilerimizin hafif altında. Buna karşın eğitim (%13,1), iletişim (%5,7) ve eğlence (%3,7) gibi sepette ağırlığı düşük ve hizmet yoğun kalemlerde enflasyon manşetin belirgin üzerinde ve tahminlerimizden yüksek.
Manşet rakamdaki gerileme sevindirici ancak büyük kalemlerden kaynaklanıyor. Hizmet yoğun tüketim gruplarında rakam hala yüksek. Daha net bir yorum için çekirdek enflasyon göstergelerine mevsimsellikten arındırarak bakmak gerekiyor.
Çekirdek enflasyon endekslerini LOESS yöntemi ile mevsimsellikten arındırdığımızda aylık enflasyon eğiliminde sınırlı bir iyileşme görüyoruz. Mevsimsel düzeltilmiş çekirdek C endeksi 0,2 yüzde puan düşüşle aylık %3,7 (Şubat %3,9, Ocak %6,9) seviyesine geriliyor. İşlenmemiş gıda ve enerjiyi hariç tutan B endeksi ise aylık %3,4 (Şubat %4,5, Ocak %6,3) fiyat artışı ile daha net bir iyileşme kaydediyor. Ancak iki rakam da TCMB’nin %36’lık iddialı yılsonu enflasyon tahmininin gerektirdiği eğilimin çok üzerinde.
Mal ve hizmet ayrışmasına baktığımızda iyi ve kötü haberler karışık. LOESS ile mevsimsel düzeltilmiş aylık hizmet enflasyonu %4,4’e (Şubat %5,8, Ocak %10,5), kira enflasyonu %6,4’e (Şubat %7,2, Ocak %10,5) geriliyor. Rakamlar hala çok yüksek olsa da doğru yöndeyiz. Diğer yandan kurdaki artışın hızlanmasıyla mevsim etkilerinden arındırılmış dayanıklı mal enflasyonu aylık %3,3’e (Şubat %2,0, Ocak %4,6) yükseliyor.
Beklentiden düşük manşet rakam ve çekirdek eğilimde sınırlı iyileşme ücret şokunun etkilerinin devreden çıkması ve para politikasında sıkılaşmadan kaynaklanıyor. Ancak normalleşme süreci ağır ilerliyor. Süreci hızlandırmak ve beklentilerdeki belirsizliği düzeltmek için kredi kartlarına yönelik sıkılaşma adımlarının atılması ve Temmuz ayında asgari ücret zammı olmayacağının kesinleşmesi gerekiyor.
Beklentinin altında gelen Mart rakamlarına rağmen sene sonu enflasyon tahminimizi %45 seviyesinde koruyoruz. Petrol fiyatlarında yükseliş ve hanehalkı elektrik fiyatlarına gelecek zammın %30 beklentimizden yüksek gelmesi ihtimali yukarı yönlü risk oluşturuyor. Olası aşağı yönlü güncelleme için çekirdek enflasyonda daha belirgin bir düşüş görmeyi bekliyoruz. Döviz kuru ve petrol dışı emtia fiyatlarındaki gerileme ise tahminimiz üzerindeki aşağı yönlü riskler.
Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist