Endeks 305 dolar direncini sonunda geçti
Alphabet ve Microsoft’un güçlü karları ile moral bulan dünya borsalarında iyimser bir hava ile haftaya başlıyoruz. ABD ile başlayan alış dalgasına Avrupa ve Asya’daki teknoloji şirketleri de katılıyor.Tüm gemileri yüzdüren bir akıntı söz konusu değil. Banka, enerji, gıda, havacılık, otomotiv sektörleri negatif ayrışıyor. Ancak bardağın dolu tarafını görmeye devam ediyoruz.
Beklentilere paralel gelen PCE fiyat ve harcama verileri Fed’in faiz indirmek için aceleci olmayacağı görüşünü destekliyor. Piyasa oyuncuları faiz indirim beklentisini ötelemeye devam ediyor. Fed vadelileri, yılın son çeyreğinde ve ilkbaharda olmak üzere 2 * 25 baz puan faiz indirimi fiyatlamaya başladı. Çarşamba günkü FOMC kararı ve Powell’ın konuşmasının bu resmi değiştirmesi beklenmiyor.
Devam eden jeopolitik risklere ve ertelenen Fed indirim döngüsüne rağmen, Türkiye varlıkları değer kazanmaya devam ediyor. Merkez Bankası’nın öngörülenden daha sıkı para politikası, maliye politikasında sıkılaşma sinyalleri ve Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmayacağı açıklaması Türkiye varlıklarının dünyadan pozitif ayrışmasını destekliyor.
Türkiye varlıklarını destekleyen diğer bir gelişme Ekim 2033 vadeli 10 yıllık Türk lirası cinsi tahvilin GBI-EM endeksine Nisan sonunda eklenecek olması. Türkiye’nin endeks ağırlığını 24 baz puan artış ile %1,13’e taşıyacak olan gelişme uzun vadeli tahvillerde son 3 günde %2’ye yakın kazanç sağladı.
Borsa İstanbul yukarı yönlü dalgalı hareketini sürdürüyor. Endeks bankalar ve az sayıda büyük şirket öncülüğünde 305 dolar direncini koşar adım geçti. Ancak halka arz hisseleri ve küçük şirketler yükselişte geride kaldı.
Dünya borsalarının seyri ve Cuma günkü güçlü momentum Borsa İstanbul’da pozitif bir açılışa işaret ediyor. Endeksin önündeki ilk hedef Ekim ayında gördüğü 309 seviyesini geçmek. Bunun için banka dışındaki büyük hisselerin de yükselişe katılması lazım. Endeks için destek ve direnç seviyeleri 9.560 ve 9.830.
Net karı beklentilerin altında kalan Arçelik negatif tepki, karı beklenenden daha az gerileyen Garanti pozitif tepki verebilir. Garanti’nin pozitif sürprizi diğer bankaları da olumlu etkileyebilir.
Teknik olarak beğendiğimiz hisseler: Bim, Enerjisa, Galata Wind, THY, Tüpraş.
Sirket Haberleri |
Arçelik |
Kapanış (TL) : 168.2 – Hedef Fiyat (TL) : 229.42 – Piyasa Deg.(TL) : 113657 – 3A Ort. İşl.Hac.(mn$) : 20.49 |
ARCLK TI Equity- Öneri :AL Get.Pot.%: 36.4 Analist: eakalan@isyatirim.com.tr |
ARCLK 1Ç24 Sonuçları |
Ertelenmiş vergi giderlerindeki kayda değer artış nedeniyle net kar tahminlerin altında kaldı. Enflasyon Muhasebesi (UMS -29) raporlamasına göre Arçelik 1Ç24’te yıllık bazda %69 düşüşle 395mn TL net kar açıklamıştır. Ertelenmiş vergi giderlerindeki önemli artış nedeniyle net kar 1,46 milyar TL olan piyasa beklentisini büyük oranda karşılayamadı. Net vergi gideri, vergiden düşülemeyen finansman giderlerindeki artış ve vergi muhasebesinden kaynaklanan bazı geçici etkiler nedeniyle yıllık bazda %206 oranında artış gösterdi. Konsolide gelirler tahminlere paralel olarak %4,8 oranında reel artış ile 1Ç24’te 72,3 milyar TL olarak gerçekleşti. Ciro büyümesi, halen güçlü seyreden iç talep ve toparlanma sinyalleri veren uluslararası pazarlardaki bir miktar hacim büyümesi ile desteklendi. FAVÖK, düşen hammadde maliyetleri ve yüksek KKO sayesinde %14 artarak 5,75 milyar TL’ye ulaştı. FAVÖK marjı ise yıllık 0.6 puan iyileşme ile %8 olarak kaydedilmiştir. Şirketin net borcu 2023 yılsonundaki 61,64 milyar TL’den (2,67x kaldıraç) 1Ç24’te 61,05 milyar TL’ye (2,65x kaldıraç) hafifçe gerilerken, artan yatırım harcamaları nedeniyle negatif serbest nakit akışı üretimi yıllık bazda devam etti.
Satış hacimlerinde büyüme ancak fiyat baskısı mevcut. Arçelik’in Türkiye operasyonlarının gelirleri, tüm ürün gruplarındaki güçlü hacim büyümesi ve stratejik fiyatlandırma sayesinde 1Ç24’te yıllık bazda %18 arttı. Öte yandan, ürün karmasındaki değişim Türkiye ciro performansı üzerinde bir miktar baskı yarattı. Uluslararası gelirler TL bazında yıllık %3,4 oranında geriledi. Genel anlamda, satış hacimlerinde hafif bir artış gözlemlense de, zayıf fiyatlandırma ortamı gelirlerde daralmaya yol açmaya devam etti. Batı Avrupa’da tüketici talebi zayıf fakat yıllık bazda daralmada yavaşlama devam etmiştir. Arçelik’in Batı Avrupa gelirleri, zayıf pazar koşullarına rağmen hem satış adedi hem de değer anlamında yıllık bazda yatay seyretti. Buna karşılık, Doğu Avrupa’daki tüketici talebi, oldukça düşük bir bazdan gelen güçlü Rusya ve Ukrayna pazarları nedeniyle pozitif kaldı. Sonuç olarak, Doğu Avrupa toplam satış hacmi %1 artarken, fiyatlandırma ve zayıf Polonya pazarı gelirlerde düşüşe neden oldu. Afrika ve Orta Doğu gelirleri Avro bazında yaklaşık %11 büyüme gösterdi. Beko Mısır ve Defy, pazarın üzerinde performans göstererek 1Ç24’te Avro bazında %125 ve %8 artış kaydetti. Pakistan ve Bangladeş’in gelir büyümesi, kur etkisi nedeniyle Avro bazında sınırlı kaldı. Asya-Pasifik gelirleri ise, devam eden zayıf talep nedeniyle Avro bazında yıllık %4 daraldı. |
Üye ve Müşterilere Özel İçerik
Yazının devamını okumak için hemen giriş yapın!