ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Geçen hafta gelen Fed açıklamaları ve tarım dışı istihdam verisi sonrası, yurt dışı hisse senedi piyasaları yeni haftaya yükselişle başladı. Önde gelen Asya ve Avrupa endeksleri günü primli tamamlarken ABD endeksleri bugün de yukarı yönlü seyrini sürdürdü.
5131 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kapanış yapan S&P 500 günü %1,03 primle tamamladı. Endekslerdeki pozitif havaya karşın işlem hacminin düşük kalması dikkat çekti. Endekste yer alan on bir sektörün onunda yükseliş kaydedildi. Bilgi teknolojileri %1,48, iletişim hizmetleri %1,38, finans %1,17 primle endeksi yukarı çeken sektörler oldu.%0,02 gerileyen gayrimenkul ise en zayıf sektör olarak dikkat çekti. Dow Jones endeksinde iletişim hizmetleri %2,13 primle en güçlü sektör olurken onu %1,28 primle enerji ve %1,25 primle finans sektörleri takip etti. Sağlık ise %0,97 kayıpla endeksi aşağı çekti. Walt Disney %2,47, IBM %1,75, Microsoft %1,69 değer kazandı. Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) Boeing’in uçak denetimleriyle ilgili yeni bir inceleme başlattığı haberi şirket hisselerinde sert satışa neden oldu. Habere göre şirket, Nisan ayında, bazı güvenlik önlemleriyle ilgili gerekli denetimlerin tamamlanmamış olabileceğini bildirdi. Haberin ardından, Boeing günü %1,44 değer kaybıyla sonlandırdı.
Bilanço açıklaması sonrası, Cuma gününü yaklaşık %6 primle tamamlayan Apple, Warren Buffet’ın elindeki hisseleri azaltacağı açıklaması sonrası bugün satış baskısı altında kaldı. Apple, günü %0,91 değer kaybıyla sonlandırdı. Micron, analistlerin hisse ratingini “outperform”a yükseltmesi sonrası seansı %4,73 primle tamamladı. Nvidia %3,5, Tesla %1,8 değer kazandı. FAANG hisselerinde Meta +%3,04, Amazon +%1,34, Netflix +%3,04, Google %0,51 performans ile işlem gördü.
İngiltere’nin banka tatili nedeniyle kapalı olduğu günde, diğer önde gelen Avrupa endekslerinde değer kazançları izlendi. Euro Stoxx 50 günü %0,72 primle tamamladı.%0,96 yükselen Almanya Dax endeksinde yer alan on sektörün tamamı günü primli sonlandırdı. Finans %1,77, sanayi %1,05, isteğe bağlı tüketim %0,9 primle en güçlü sektörler olurken günü yatay-artı kapatan sağlık sektörünün geride kaldığı görüldü. MunichRe %2,91, Zalando %2,65, Infineon %2,5 primle endeksi yukarı çeken şirketler oldu. DHL %3,47, RWE %2,29 kayıpla endeksin en çok değer kaybına uğrayan şirketleri olarak göze çarptı.
Ekonomik veri bakımından sakin sayılabilecek günde PMI verileri öne çıktı. Çin Caixin Bileşik PMI önceki döneme göre 0,1 puan artarak 52,8 olurken Hizmet PMI 0,2 puan gerileyerek 52,5 ile beklentiyi karşıladı. HCOB Almanya Hizmet PMI 0,1 puan gerileyerek 53,2 ile beklentinin 0,1 puan altında kaldı. Bileşik PMI da 50,6 ile önceki dönemin 0,1 puan üzerinde açıklandı. Aynı veriler Euro Bölgesinde önceki döneme göre yükselerek sırasıyla 53,3 ve 51,7 olarak açıklandı.
Yarınki ekonomik takvimde Almanya fabrika siparişleri öne çıkıyor.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
İngiltere piyasalarının tatil olduğu işlem gününde ekonomik veri takviminin de zayıf olması nedeniyle dolar endeksinde yatay bir seyir hakimde. Dolar endeksi yatay hareketle 105 seviyesinin hemen üzerinde işlem görürken G10 para birimleri arasında Yen % 0.60 kayıpla dolar karşı tek puan kaybeden para birimi oldu. Geçtiğimiz hafta tatil döneminde kura müdahale söylentileri doğrultusunda değer kazanan Yen zayıf gelen ABD verileri sonrasında haftaya kayıpla başladı. Emtia paralarının ise dolara karşı hafif primli seyrederken EURUSD paritesi yatay hareketle 1.0770 seviyelerinden işlem görmekte. Faiz indirim beklentilerinin kuvvetlenmesi ve sakin seyreden dolar endeksi sonrasında altın yaklaşık $20 primle işlem görüyor ve $2325 seviyelerinden işlem görmekte. $2300 psikolojik sınırı değerli metal için en önemli destek noktası olarak öne çıkarken yukarı yönlü hareketin devamı durumunda daha önce test edilen $2400 psikolojik sınırı tekrar gündeme gelecektir. Geçen haftanın tamamında kayıpla işlem gören aktif vade ham petrol yeni haftaya primli başladı. %0.65 primle $78.60 seviyesinden işlem gören petrol için olası bir geri çekilmede $78 psikolojik sınırı ve $77.85 seviyesinde bulunan 200 günlük ortalama takip edilecek en önemli destek noktaları olacak.
Eurotahvil Piyasaları
Ekonomik veri takviminin zayıf olduğu ve İngiltere’de piyasaların tatil olduğu işlem gününde hem ABD hem de Avrupa tahvil piyasaları sakin seyretti. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yatay hareketle %4.49 seviyelerinden işlem görürken 2 yıl vadeli kıymet ise %4.82 seviyelerinden işlem gününü sonlandırdı. Bugün ABD hazinesinin yaptığı 3 ve 6 aylık tahvil ihalelerinin piyasalara etkisi olmazken haftanın geri kalanında ABD hazinesinin yoğun bir borçlanma takvimi takip edilecek. Salı günü 3 yıllık, Çarşamba günü 10 yıllık ve Perşembe günü 30 yıllık tahvil ihaleleri piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Cuma günü hem istihdam hem de saatlik ücretler verisi beklentilerin altında kalınca FED’in ilk faiz indirimine dair fiyatlamalar Kasım ayından Eylül ayına doğru yönelmişti, güncel fiyatlamalara göre Eylül ayındaki olası faiz indirimi %83 ile fiyatlanıyor. Avrupa tahvil piyasalarında da hafif iyimser bir hava vardı. Fransa ve Almanya 10 yıllık tahvil getirileri ortalama 2 baz puan geri gelerek sırasıyla %2.94 ve %2.46 seviyelerinden işlem gördü. Cuma günü açıklanan not artışı kararının etkisiyle 292 seviyesine kadar gelen 5 yıllık Türkiye risk primi Londra tatili nedeniyle sakin ve 293 seviyelerinden işlem gördü. Getiri eğrisinin tamamında önemli hareketler gözlenmedi.