ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
İşgücü piyasasındaki soğuma işaretlerinin Federal Rezerv’in bu yıl faiz indirimine gidebileceği spekülasyonlarını güçlendirmesine rağmen ABD endeksleri karışık seyretti.
Fed toplantısına sadece bir hafta kala, JOLTS raporu ABD’de iş ilanlarının son üç yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi. JOLTS açık iş ilanları 8350 bin beklentisinin altında 8059 bin olarak açıklanırken önceki ayın verisi olan 8488 bin 8355 bine revize edildi. Rakamlar, Fed swaplarının Kasım ayında ilk indirimi fiyatlaması ve Eylül ayında indirim ihtimalinin artmasına sebep oldu. Analistlere göre açıklanan bu veriler, ücretlerin bu aşamada daha fazla enflasyona neden olmayacağını gösteriyor.
ABD endekslerinde karışık geçen seansın ardından yatay pozitif kapanışlar görüldü. Dow Jones %0.36 S&P500 %0.15 ve Nasdaq %0.17 oranında değerlendi. Dow Jones endeksinde temel tüketim %1.41, sağlık %0.77 ve iletişim servisleri %0.79 oranında değerlenerek en iyi performansı sergileyen sektörler olurken hammadde %1.64 ve enerji %0.84 oranında düşüş yaşayarak en kötü performansı sergileyen sektörler oldular. S&P500 endeksinde gayrimenkul %0.95, temel tüketim %0.93 ve IT %0.41 oranında değerlenerek en çok yükselen sektörler olurken enerji %0,97 hammadde %1.22 ve finans %0.44 değer kaybederek en çok düşüş yaşayan sektörler oldular.
Kurumsal gelişmelere baktığımızda Intel CEO’su Pat Gelsinger, Tayvan’daki Computex fuarında sahne alarak, yapay zeka lideri Nvidia da dahil olmak üzere rakiplerinin Pazar payı kaybetmesine sebep olacağını beklediği yeni ürünler hakkında konuştu ancak piyasanın ikna olmaması sebebiyle hisseleri %0.86 oranında değer kaybetti. CBS ve MTV’nin ana şirketi Paramount Global, yayın hizmeti için ortak girişim seçeneklerini değerlendiriyor ve olası bir satışa hazırlanırken karlılığı artırmak için yıllık 500 milyon dolar tasarruf hedefi belirlediğini açıkladı. Hisseleri %4.38 düşüş yaşadı. Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in geçen ay Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron’u ziyaret etmesinden bu yana hız kazanan görüşmelerle Çin’e A330neo uçaklarının büyük bir satışını müzakere ediliyor olmasının ardından Airbus %1.74 değer kaybetti. Stellantis, elektrifikasyona geçiş sürecinde maliyetleri düşürmek için bazı tedarikçilerinden vazgeçmeye ve otomobil parçalarını kendisi üretmeye hazırlanıyor. ABD’de işlem gören hisseleri %1.23 düşüş yaşadı.
Avrupa endekslerinde satıcılı bir seyir hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %1, FTSE100 %0.37 ve DAX %0.75 oranında değer kaybederek günü sonlandırdılar. FTSE100 endeksinde altyapı %2.33, IT %1.27 ve sağlık %0.64 oranında değerlenerek en iyi performansı sergileyen sektörler olurken petrol fiyatlarında yaşanılan düşüş sonrasında enerji %2.65 ve hammadde %2.4 oranında değer kaybederek en kötü performansı sergileyen sektörler oldular. DAX endeksinde ise gayrimenkul %1.31 ve altyapı %0.38 oranında değerlenerek en çok primlenen sektörler olurken finans %2, sanayi %1.89 ve iletişim servisleri %1.72 oranında değer kaybederek en çok düşüş yaşayan sektörler oldular.
Piyasalar yarın Çin Caixin hizmet PMI, Avro Bölgesi S&P Küresel Hizmet PMI ve ÜFE, Kanada faiz kararı, ABD ADP İstihdam, S&P hizmet PMI, ISM hizmet verilerini takip edecekler.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
ABD açık iş ilanları verisinin(JOLTS) beklenti altında kalarak istihdam piyasasında soğumaya işaret etmesiyle, güne alıcılı bir seyirle başlayan DXY, kazançlarını geri vererek 104.12 seviyesinde yatay bir kapanış gerçekleştirdi. Zayıf risk iştahının güvenli liman talebini artırmasıyla CHF ve JPY diğer majör para birimlerinden pozitif ayrıştı. Japonya Merkez Bankası yetkililerinin JPY için yaptıkları yorumlar ve tahvil alım miktarını azaltmayı değerlendirdiklerini belirtmeleri de JPY’yi destekledi. Gerileyen emtia fiyatları, NOK, AUD ve CAD gibi emtia para birimlerinin negatif ayrışmasına neden oldu. Diğer G10 para birimlerinde ise EURUSD 0.22% düşüşle 1.0880, GBPUSD ise 0.25% düşüşle 1.2775 seviyesine geriledi. Gelişen ülke para birimleri çoğunlukla dolar karşısında değer kaybetti.
Faiz indirim beklentilerindeki güçlenmeye rağmen değerli metaller satıcılı bir seyir izledi. Ons altın 1% düşüşle $2326 seviyesine gerilerken ons gümüş 3.87% düşüşle $29.55 seviyesine gerilemiş durumda. Hafta sonu, OPEC+ tarafından ekim ayından itibaren geçerli olacak şekilde, bazı üretim kesintisi kararlarının kaldırılacağına karar verilmesinin ardından bugün de petrol fiyatları gerilemeye devam etti. WTI 1.27% düşüşle $73.28 seviyesine gerilerken Brent petrol 1.06% düşüşle $77.53 seviyesinde işlem gördü.
Eurotahvil Piyasaları
Haftanın ilk günü açıklanan ISM imalat PMI verisinin imalat sektöründe yavaşlamaya işaret etmesinin ardından bugün açıklanan açık iş ilanları verisi de beklenti altında kalarak istihdam piyasasında soğuma olarak yorumlandı. Açıklanan verilerin etkisiyle ABD tahvilleri bugün de alıcılı bir seyir izledi ve ABD tahvil getirileri verim eğrisi boyunca geriledi. 2 yıl vadeli ABD tahvilinin getirisi 4 baz puan düşüşle 4.76% seviyesine gerilerken 10 yıl vadeli tahvilin getirisi 6 baz puan düşüşle 4.32% seviyesine gerilemiş durumda. ABD tahvillerdeki alıcılı seyir Avrupa ve Asya tahvil piyasalarına da yansıdı. Diğer taraftan, azalan risk iştahı nedeniyle gelişen ülke risk primleri çoğunlukla yükseldi. Türkiye 5 yıl vadeli ülke risk primi de 8 puan artışla 266 seviyesine yükselmiş durumda. Türkiye hazine eurotahvillerinin getirisi ise kısa vadede yükselirken orta ve uzun vadelerde çoğunlukla yatay bir seyir izledi. 2 yıl vadeli hazine kıymetinin getirisi 6 baz puan artışa 6.17%, 10 yıl vadeli kıymetin getirisi ise 2 baz puan artışla 7.43% seviyesinde günü tamamladı.