Havacılık sektörü takip listesi hisselerimizin hedef fiyatlarında güncelleme. Makro tahminlerimizdeki revizyon ve yaz sezonuna ilişkin kuvvetli beklentiler doğrultusunda kapasite, yolcu trafiği ve bilet fiyat tahminlerimizdeki yukarı yönlü değişiklik sonucu havacılık sektörü takip listemizdeki hisselerin hedef fiyatlarında güncellemeler yaptık. Bu raporla THYAO.IS için hedef fiyatımızı önceki 53.85TL’den 74.20TL’ye, PGSUS.TI için hedef fiyatımızı önceki 163.75TL’den 251.95TL’ye ve TAVHL.TI için hedef fiyatımızı önceki 59.40TL’den 79.30TL’ye yükseltiyoruz. Havacılık sektörü takip listemizdeki tüm hisseler için AL tavsiyemizi korurken, sektör içinde THYAO.TI’yi virüsün yeni varyantlarının çıkma ihtimaline karşı güçlü kargo operasyonlarının karlılığı ve nakit yaratımını desteklemesiyle aşağı yönlü riskleri sınırlaması açısından en beğendiğimiz hisse olarak korumaya devam ediyoruz.
Mayıs ayı turist sayısında güçlü sıçrama. Mayıs ayında Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı yıllık bazda %308 artış gösterirken, Mart ve Nisan aylarındaki sırasıyla %130 ve %226 yıllık artış oranlarına kıyasla yukarı yönlü artış eğilimi gösterdi. Mayıs ayı turist sayıları 2019’un aynı döneminin %5 altında kalsa bile, güçlü yaz sezonu için umutları arttırdı. Mayıs’ta Almanya, İngiltere ve Rusya Türkiye’ye en fazla turist gönderen üç ülke oldu. Türk turizm sektörü, genellikle ülkenin turizm gelirlerinin çoğunu oluşturan Rusya ve BDT pazarlarının Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle oluşan kaybını telafi etmeye çalışıyor. Türkiye, TL’deki değer kaybı göz önüne alındığında, yabancılar için daha uygun fiyatlı ve tercih edilebilir bir turizm merkezi haline geldi.
Türkiye’de havayolları biriken talep için hazırlıklı. Hem Türk Hava Yolları hem de Pegasus Hava Yolları uçak filoları, kapasite ve personel sayıları açısından Covid-19 vaka sayılarındaki düşüşle birlikte devletlerin seyahat yasaklarını kaldırmasıyla yüksek yolcu talebine hazırlıklı durumda. Türk Hava Yolları nette ekleyeceği 29 uçakla birlikte 2021’deki 371 uçak olan filosunu 2022 sonunda 400 adete yükseltecek. Pegasus Hava Yolları’nın filosu ise 2021 sonundaki 90 adetten 2022 sonunda 101 adete artıyor. Her iki havayolu da 3Ç22’de 3Ç19 kapasitelerinin %5-%15 üzerinde kapasite planlamakla birlikte 2022 kapasitelerinin en az 2019 kapasiteleri kadar olmasını hedefliyor. 1Ç22 sonu itibariyle toplam personel sayısı 2019 yılsonuna kıyasla THY’de %6, Pegasus Hava Yolları’nda ise %3 altında. Tüm bunlar ışığında Türkiye’deki havayollarının Avrupa’daki rakiplerine kıyasla pandemi sonrası yolcu trafiğindeki güçlü talep artışına hazırlıklı olduğuna inanıyoruz.
Dış hat uçuşlarına daha yüksek kapasite tahsisi. 2021 yılı sonundan itibaren gerek THY gerekse Pegasus Hava Yolları, iç hatlarda daralan kar marjları nedeniyle dış hat uçuşlarına daha yüksek kapasite tahsis etme stratejisini benimsedi. 2022’nin başından bu yana, artan maliyetleri (özellikle yakıt) yansıtmak amacıyla iç hat uçak biletlerinde tavan fiyat beş kez artırılarak Haziran ayı ortasında 999 TL’ye ulaştı.
Dış hatta güçlü talep koşulları yüksek maliyetleri bilet fiyatlarına yansıtılmasına olanak sağlıyor. 1Ç22’de Türk Hava Yolları’nın (ABD doları bazında) ve Pegasus Hava Yolları’nın (€ bazında) dış hat birim gelirleri 1Ç19’in sırasıyla yaklaşık %10 ve %8 üzerinde gerçekleşti. 2019’un aynı dönemine kıyasla Mayıs ayında Pegasus Hava Yolları’nın kapasitedeki %26 ve yolcu doluluk oranındaki 1.1 yüzde puanlık artış sayesinde dış hat yolcu sayısı %18 üzerinde gerçekleşti. Benzer şekilde, Türk Hava Yolları’nın dış hat yolcu sayısı, kapasitedeki %14 ve yolcu doluluk oranındaki 2.6 yüzde puanlık artışla 2019 seviyesinin %16 üzerinde gerçekleşti. Bu nedenle, yılın geri kalanında her iki havayolu için de dış hat birim gelirlerdeki artışta benzer eğilimin devam etmesini bekliyoruz.
Üye ve Müşterilere Özel İçerik
Yazının devamını okumak için hemen giriş yapın!