ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Veri takvimi olarak hareketli bir Cuma günü geride kalıyor ve piyasalardaki karışık seyir sürüyor. Bugün ABD tarafından kişisel harcama ve kazanç verileri, Fed’in önemle vurguladığı PCE fiyat endeksi ve Michigan Üniversitesi Tüketici Anketi yayınlandı. Kişisel harcama rakamları biraz daha temkinli bir hane halkına işaret etti, reel tüketici harcamaları önceki ay %0,6 büyüme kaydederken bu ay %0,1 yükseldi, beklenti değişmemesi yönündeydi. PCE verisinde ise çekirdek tarafta yıllık yükseliş %3,9 oldu ve önceki ay görülen %4,2 seviyesinin altında gerçekleşti, aylık tarafta ise artış yalnızca %0,1 oldu. Michigan anketinde ise 1 yıllık enflasyon beklentisi analist tahminlerine paralel %3,2 oldu ve önceki ay görülen %3,1 seviyesinin hafif üzerinde gerçekleşti. Özellikle PCE rakamlarında görülen seviyeler enflasyonun seyrine dair olumlu sinyaller verirken, konut ve enerji dışı hizmet rakamı da önceki aya göre daha düşük seviyelere işaret etti. Akşam saatlerinde New York Fed başkanı Williams tarafından yapılan açıklamalarda, Fed’in faiz artırma döngüsünün ya bittiği ya da son aşamasında olduğu söylendi.
Avrupa tarafında pozitif bir gün geride kaldı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,3 değer kazanırken Londra FTSE 100 endeksi %0,08, Dax endeksi ise %0,4 yükseldi. Dax endeksinde dün akşam Nike tarafından açıklanan finansalların güçlü gelmesi ile Adidas %6 değer kazandı, Commerzbank ise hissedarlarına yaklaşık $3 milyar ödeme yapacağını açıklaması ile birlikte %11 değer kazanarak günü noktaladı, banka faiz artışları ile karlılığını önemli ölçüde artırmayı başardı. Euro Stoxx tarafında ise LVMH Bank of America tarafından Avrupa lüks tüketim sektörüne yönelik olumlu yorumların ardından %1,4 değer kazandı. Adyen, Barclays tarafından büyüme beklentilerinin olumlu revize edilmesi ile %5 yükseldi. Enerji sektörü, petrol fiyatlarındaki düşüş ile en çok değer kaybeden sektör oldu ve Total Energies %3 değer kaybetti.
ABD tarafında pozitif başlayan seansta primler geri verildi ve karışık bir görüntü ile kapanış gerçekleşti. Enerji sektörü en çok değer kaybeden sektör olurken Nike bilançosunun iyi gelmesi ile takdirsel tüketim sektörü pozitif ayrışmayı başardı. Bankacılık sektörüne yönelik farklı analistlerin olumlu görüş bildirmesi ile bölgesel bankalar değer kazandı. Teknoloji hisseleri arasında geçtiğimiz günlerde beklentilerden zayıf bir 2023 tahmini açıklayan Micron, bugün %4 üzerinde değer kazançları ile zirveden yer aldı. New York Fed başkanı John Williams tarafından yapılan açıklamalarda Fed’in bir süre yüksek faiz seviyesinde kalması gerektiğine dair açıklamaları sonrasında primini geri veren endeksler kapanışa doğru toparlanmaya çalıştıysa da S&P 500 endeksi 4300 seviyesinin üzerinde bir kapanış gerçekleştiremedi. Dow Jones endeksi günü %0,4 düşüş ile noktalarken S&P 500 endeksi %0,2 değer kaybetti, Nasdaq teknoloji endeksi ise %0,1 yükseldi.
Haftaya ABD veri takviminde ISM verileri ve tarım dışı istihdam rakamları takip edilecek.
OPEC+’ın arz kesintilerinin ardından son 3 ay içerisinde 29%’luk artış gösteren petrol, haftanın son işlem gününü tepki satışlarıyla tamamladı. WTI petrol 0.67%’lik düşüşle haftayı 91.15 seviyesinde kapatırken Brent petrol ise günü 0.16%’lık gerilemeyle 95.23 seviyesinde tamamladı. Petroldeki düşüşle birlikte gerileyen CAD, 0.63%’le günün dolara karşı en çok değer kaybeden G10 para birimi oldu. Avrupa enflasyon verisi açıklanmadan önce yükselişe geçen ve 1.0617 seviyesini gören EUR/USD paritesi, verinin ardından 1.057 seviyesine geriledi ve haftayı o seviyede kapattı. Öte yandan bakır günü 0.64%’lük yükselişle 8270.5 seviyesinde tamamlarken kalay ise haftayı 5.45%’lik düşüşle 23944 seviyesinde tamamladı.
Eurotahvil Piyasaları
Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri verisinin yıllık bazda beklentilere paralel 3.9%, aylık bazda ise beklentilerin 0.1% altında 0.1% açıklanmasının ardından ABD kısa vadeli tahvil getirileri düşüş gösterdi. Ancak Fed New York Başkanı Williams’ın faizlerin bir süre daha yüksek seviyelerde kalmasının enflasyonun düşürülmesi için önemli olduğunu açıklaması, 10 yıllık tahvil getirilerinin yükselişini de beraberinde getirdi. ABD 2 yıllık tahvil getirisi 1 baz puanlık düşüşle 5.04% seviyesine gerilerken ABD 10 yıllık tahvil getirisi 1.5 baz puanlık artışla 4.59% seviyesine tırmandı. Günün en önemli gelişmesi ise Avrupa TÜFE verisinin yıllık bazda beklentilerin 0.2% altında 4.3% olarak açıklanması oldu. Verinin ardından Avrupa tahvil getirileri sert düşüş gösterirken Almanya 2 yıllık tahvil getirisi 8.3 baz puanlık düşüşle 3.19%, 10 yıllık tahvil getirisi ise 9 baz puanlık düşüşle 2.83% seviyesine geriledi.
Avrupa’da enflasyonun yıllık bazda düşüş göstermesi, gelişmekte olan ülke tahvil piyasalarına pozitif yansıdı. Türkiye hazine tahvilleri kısa tarafta diğer gelişmekte olan ülke tahvil piyasalarına karşı pozitif ayrışırken 2 yıllık hazine tahvili getirisi 10.5 baz puanlık düşüşle 7.11%, 10 yıllık hazine tahvili 6 baz puanlık gerilemeyle 8.56% seviyesine düştü. Geçtiğimiz gün 9.50% getiri ve 100 fiyattan ihraç olan WESODA 2028 kağıdına haftanın son işlem günün de yoğun ilgi olurken eurobondun fiyatı 1 doların üzerinde arttı ve getiri seviyesi 9.20%’nin altına geriledi.