Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayı Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini (1 haftalık repo) %50 seviyesinde sabit tutarak piyasaları şaşırtmadı. Bileşik baktığımızda politika faizinin %64’e denk geldiğini hatırlatalım.
PPK basın duyurusunda piyasa etkisi yaratacak sürpriz bir açıklama yok. Merkez Bankası gerek faiz artışı gerek miktarsal sıkılaşma ile üzerine düşeni yaptı. Şu ana kadar uygulanan politikaların sonuçlarını görmek için bekleme moduna geçti.

PPK basın duyurusu metninde piyasa etkisi yaratmayacak üç temel mesaj var: (i) Mayıs ayı enflasyonundaki yükseliş geçici; (ii) yurtiçi talep halen enflasyonist olsa da yavaşlıyor; (iii) miktarsal sıkılaşmada ilave adım gerekmiyor.
Yapılan açıklamalar tahminlerimizle tutarlı. Asgari ücrete zam yapılmadığını varsaydığımız ana senaryoda, sıkı para politikasının gecikmeli etkileri ile yaz aylarından itibaren iç talebin belirgin şekilde yavaşlamasını bekliyoruz.
Kur artışında yavaşlamanın da desteği ile üçüncü çeyrekte aylık çekirdek enflasyonda anlamlı bir gerileme başlayacak. Mayıs ayında %3,8′ gerçekleşen aylık çekirdek enflasyonu Haziran ayında %2,4, %3,4’lük aylık manşet enflasyonu %1,95 tahmin ediyoruz. Petrol fiyatlarında son dönemdeki artış ve hanehalkı elektrik fiyatlarına yapılacak zamlar enflasyonda aşağı eğilimi yavaşlatsa da bozamayacak.
Buğday alım fiyatlarına yapılan zammın düşük olması Ankara’nın önceliği enflasyonla mücadeleye verdiğini net bir şekilde gösterdi. Bu tabloyu bozacak aksi yönde popülist bir adım beklemiyoruz.
Geçen ay atılan zorunlu karşılık artışı sonrasında Merkez Bankası’nın ilave miktarsal sıkılaşma ihtiyacı kalmadı. Haziran ve Temmuz aylarında Hazine’nin borç servisinden fazla borçlanma yapacağını açıklaması ve daha az genişleyici maliye politikası sinyali vermesi Merkez Bankası’nın elini rahatlattı.
Merkez Bankası yaz aylarını bekleme modunda yaptığı parasal sıkılaşmanın iç talep ve enflasyon üzerinde etkilerini görerek geçirecek. Enflasyonda öngördüğü gerileme gerçekleşirse geç sonbaharda ilk faiz indirimini yapacak. Faiz adımı öncesinde kredi büyümesi üzerinde miktarsal sınırlamaların ve sistemi liralaşmaya zorlayıcı adımların gevşetilmeye başlanmasını bekliyoruz.
Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist