ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
12 Haziran Çarşamba günü ABD piyasalarında hem enflasyon verisi hem de FED açıklamalarıyla hareketlilik yaşandı. Seans açılışı öncesi açıklanan ve beklentilerin altında artış gösteren ABD Mayıs ayı enflasyon verisi piyasaya pozitif etki etti. Verinin etkisiyle güne pozitif bölgede başlayan ABD hisse senesi endekslerinde FED’in açıklamaları sonrası geri çekilme takip edildi. Beklentiye paralel olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmeyen FED, nokta tahminlerde bu yıl için faiz indirim tahminini 3’ten 1’e revize ederken 2025 için 3’ten 4’e revize etti. Bu yıl için bir indirim tahmini, enflasyon verisi sonrası oluşan pozitif havayı biraz bozmuş oldu. FED açıklamaları sonrası Dow Jones endeksi eksiye geçerken S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde hafif gerileme olsa da kapanış bazında rekor tazelendi.
Dow Jones endeksinde bilgi teknolojileri sektörü %1’e yakın primle öne çıkarken enerji %1,5 ve temel tüketim %1,1 değer kaybıyla en çok gerileyen sektörler oldu. Apple, önceki gün duyurduğu yapay zeka yazılımı sonrası ikinci gününde de yükselişine devam etti. Şirket hisseleri %2,9 primle tarihi rekorunu kırdı. Endekste primli kapanış yapmayı başaran hisseler arasında Home Depot %2,5, Microsoft %1,9 ve Goldman Sachs %1 primle öne çıktı. Salesforce, Nike, Verizon, Boeing ve Visa %2 civarı değer kayıplarıyla endekste en çok gerileyen hisseler olarak izlendi. S&P 500 endeksinde ise bilgi teknolojileri %2’nin üzerinde yükselişle dikkat çekerken onu %1’e yakın primlerle takdirsel tüketim ve endüstri sektörleri takip etti. Enerji ve temel tüketim en çok gerileyen sektörler oldu. Oracle şirketi açıkladığı bilançoda bulut gelirlerinde beklentinin üzerinde rakamlarla dikkat çekerken aynı zamanda Google Cloud, Microsoft ve OpenAI işbirlikleri ile piyasayı etkilemeyi başardı. Şirket hisseleri %13’ün üzerinde pirmle kapanış yaparak tarihi rekorunu kırmış oldu. Uber %5, Micron %4,2, Tesla %3,9, Nvidia %3,6, Qualcomm %3,3, Norwegian Cruise %2,9 ve Delta Air Lines %2,7 primle kapanış yaptı.
Avrupa hisse endeksleri güne yükselişle başladı ve ABD enflasyon verisinden de destek alarak günü %1 ve üzeri primlerle sonlandırdı. Son günlerde izlenen düşüş sonrası toparlanan endeksler arasında FTSE 100 ve DAX endekslerinin 50 günlük ortalamalarından destek bulduğu takip edildi. Euro Stoxx 50 endeksinde bilgi teknolojileri, endüstri, ham madde ve finans sektörleri en çok kazandıran sektörler oldu. DAX endeksinde bilgi teknolojileri ve gayrimenkul sektörleri %3 civarı primlerle yükselişte öne çıkarken telekom ve takdirsel tüketim sektörleri hafif eksilerle günü tamamladı. Heidelberg Materials, SAP, Siemens ve Siemens Energy endekste en çok kazandıran hisseler oldu. Avrupa Birliği’nin Çin’den ithal edilen elektrik araçlara ek vergi kararı sonrası Çin’in karşılık vereceği endişesiyle Alman otomobil şirketi hisselerinde değer kaybı görüldü. Porsche %7,2, Volkswagen %1,5, BMW ve Mercedes %1’e yakın ekside kapanış yaptı.
Yarın ekonomik veri takviminde ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Mayıs ayı üretici fiyat endeksi verileri öne çıkıyor.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Haftanın en önemli işlem gününde ABD TÜFE verisini ve FOMC toplantısını takip ettik. ABD TÜFE verisi beklentilerin altında kalarak doların zayıflamasına sebep oldu ve diğer G10 para birimlerinin kuvvetlenmesini sağladı. TÜFE verisi ile birlikte ½0.95 geri çekilerek 104.30 seviyesin test eden ABD Dolar endeksi FED toplantısı ile birlikte bir miktar yukarı hareket etti. FED Başkanları 2024 yılı için 1 faiz indirimine daha yakın olması ile birlikte bir miktar yükselen dolar endeksi, günü toplamda %0.50 değer kaybı ile 104.74 seviyesinde kapadı. EUR/USD paritesi TÜFE verisi ile birlikte 1.085 seviyesine kadar yükselirken gün sonunda toplamda %0.62 yükselişle 1.080 seviyesinde kapadı. USD/JPY paritesi ise diğer G10 para birimlerine kıyasla daha zayıf bir performans gösterdi. TÜFE verisi ile birlikte 156 seviyesinin altını test eden parite FOMC toplantısı ile birlikte 156.84 seviyesine yükseldi. Paritedeki günlük gerileme %0.18 oldu. Cuma günü Japonya Merkez Bankası toplantısı piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Tahvil alımlarında yavaşlamaya gitmesi beklenirken faiz artışı yapılması beklenmiyor. Önümüzdeki süreç için olası bir faiz indirimi yönlendirmesi yapılması durumunda paritede sert geri çekilme gözlemleyebiliriz. Carry trade dinamikleri açısından toplantı sonuçları önemli olacaktır.
TÜFE verisi ile birlikte %1’in üstünde değer kazanan spot altın kazanımlarını koruyamadı. Gün içerisinde 2341 seviyesine kadar yükselen altın önemli bir direnci olan 2330 seviyesinin altında kaldı ve günü %0.26 yükseliş ile 2322 seviyesinde kapadı. Geçtiğimiz haftadan beri altına göre negatif ayrışan gümüşte ise daha belirgin bir yükseliş vardı. Gün içerisinde 30.25 seviyesine kadar yükselen spot gümüş geri çekilmesine rağmen günü %1.30 yükseliş ile 29.64 seviyesinde kapadı. Endüstriyel metallerde de pozitif bir gün geride kaldı. 3 aylık LME Bakır kontratı %1.90 değer kazanırken alüminyum kontratı %1.66 değer kazandı. Aktif vadeli WTI kontratı %0.65, Brent kontratı ise %0.72 primle günü kapadı.
Eurotahvil Piyasaları
ABD tahvilleri beklenti altında kalan ABD TÜFE verisi ile birlikte sert ralli yaptı. TÜFE verisi ile birlikte geçtiğimiz hafta sert satışa sebep olan tarım dışı istihdam verisi öncesi getri seviyelerinin altına geriledik. ABD 2 yıllıklar %4.67 seviyesine kadar gerilerken, 10 yıllıklar ise %4.25 seviyesine kadar geriledi. FOMC toplantısı ile birlikte tahvil tarafındaki kazanımların bir kısmı geri verildi. Üç ayda bir yayımlanan noktasal tahminlere göre 8 FED Başkanı yıl sonuna kadar bir adet 25 baz puanlık indirim beklerken 7 Başkan iki adet 25 baz puanlık indirim bekliyor. FOMC toplantısı sonrasında swap fiyatlamalarına göre piyasa hala iki faiz indirimi fiyatlarken, indirim ihtimalleri toplantı ile birlikte biraz geriledi. 2 yıllıklar günü 7.6 baz puan düşüşle %4.75, 10 yıllıklar ise 8 baz puanlık düşüş ile %4.32 seviyesine geriledi. Avrupa tarafında ise FOMC toplantısı sırasında piyasalar kapalı olduğu için olumlu TÜFE verisinin etkileri ağır bastı. Avrupa parlamento seçimleri ve erken seçim çağrısından beri değer kaybeden Fransa 10 yıllıkları günü 8.9 baz gerileme ile %3.13 seviyesinde kapadı. Almanya 10 yıllıkları ise 9.2 baz puan gerileyerek. %2.52 seviyesinden işlem gördü. Japonya 10 yıllıkları da 3.8 baz puanlık gerileme ile %0.97 seviyesine geriledi.
Türkiye eurotahvilleri de Avrupa tarafına benzer şekilde olumlu bir günü geride bıraktı. 2 yıllıklar 16.5 baz puan gerilerken 10 yıllıklar 16.2 baz puan geriledi. Alımlar gelişmekte olan piyasaların geneline yayılırken Türkiye eurotahvillerinin pozitif ayrıştığını gözlemledik. Türkiye 5 yıllık CDS’i ise ABD verisi öncesinde 264 seviyesinde yatay bir seyir izlerken veri ile birlikte 5 baz puan gerileyerek 259 seviyesinden işlem gördü.