Keyifli bir hafta olacağı kesin. Bir tarafta AI gelirlerinin eğrisi ve zamanlaması tartışılırken bir yanda da tarihte yaşanmış en büyük network krizinin mimari Crowdstrike. İkisi de 28’inde açıklanacak. Neler olabilir, neler konuşacağız kısaca göz atalım;
Öncelikle Nvidia’dan başlayalım. Nvidia’nın potansiyeli ve ne kadar önemli bir şirket olduğunu vs daha fazla anlatmaya gerek olduğunu düşünmüyorum, önceki yazılarda ve videolarda oldukça detaylı şekilde aslında şirketlerin neden Nvidia çiplerini almak zorunda olduklarını ve AI döngüsünün neye benzediğini konuştuk. Biraz potansiyel hareketlere bakalım. Öncelikle neredeyse tüm tedarikçiler talebin oldukça güçlü olduğunu raporladılar. Blackwell çipleri tarafında bir dönem gelirleri etkileme ihtimali olan bir üretim sorunundan bahsedildi ancak bunun yazılan kadar büyük olmadığını belirtmiştim. Sorun temelinde Cowos-L paketlerinden çıkıyor (TSMC tarafından üretilecek), bu paketlerin ilk ürünü olacağı için aslında tahmin edilebilir gecikmeler, ancak Cowos-L tarafında önemli olan tedarik hattını kapatabilmek ve arza erişim meselesinde erken davranmaktı, Nvidia bunu yapıyor durumda. Bunun yanı sıra bilançoda Networking gelirlerinin de ciddi yükseliş kaydedeceği tahmin ediliyor ve bu bilançonun dikkat çeken pozitif etkilerinden bir tanesi olabilir. 2025 beklentilerinin de güçlü geleceğini tahmin ediyorum. Bu dönemde çok fazla dillendirilmeye başlanan robotic süreçler ve digital ikizler tarafında ise bahsedilecek bir rakam olacak mı merak ediyorum. Opsiyonlar tarafına baktığımızda genel olarak pozitif bir beklenti mevcut. $140 ve $150 seviyelerinde önemli pozisyonlanmalar ve yığılmalar görülüyor. Düşüş tarafında ise yakın strike’larda çok güçlü bir yığılma mevcut değil, bir miktar uzak strike’larda pozisyonlanmalar göze çarpıyor, bunlar da elinde hisseyi tutan yatırımcıların hedge pozisyonları olma ihtimaline sahip. Aktif strike’larda $120 en yüksek put opsiyon kontratının açık olduğu fiyat. Gamma squeze yaratma ihtimali olan strike seviyesi $110 olarak göze çarpıyor ancak call tarafında bu etkinin yaratılması daha yüksek bir ihtimal olarak görünüyor. Benim ise dikkatimi çeken tail dediğimiz ekstrem strike’lardaki pozisyonlanmalardan $220 seviyesindeki pozisyonlanmanın canlılığı. Görünen o ki çok yüksek beklentisi olan yatırımcılar da mevcut. $110-$150 aralığında dalgalanma ihtimalini yüksek olarak gördüğüm Nvidia bilançosunda bu seviyeler alt ve üst bant olarak değerlendirilebilir diye düşünüyorum. Elbette düşüşler tarafında çok daha farklı ve uç noktalarda pozisyonlanmalar, şirketin hikayesi ve momentum göze alındığında normal. Ancak aşağıdaki grafikte opsiyonlara olan talebin momentumunu görebileceğimiz “Skew” grafiği mevcut. Son günlerde yakın fiyatlardaki beklentilerin daha da pozitif tarafa yoğunlaştığını ve düşüş yönündeki pozisyonların resesyon endişeleri ile yaşanan satışla bağlantılı olduğunu düşünmek için sebeplerimiz var.
Crowdstrike tarafı da oldukça hareketli, hatta bu bilançoda oynaklık muhtemelen çok daha yüksek olacaktır. Heyecan bu tarafta bir gün önce açıklanacak Sentinel One bilançosundan başlayacak. Sektörün devlerinden olan Palo Alto, tam olarak bir Crowdstrike rekibi olmasa da yaşanan krizden nasıl etkilendiklerini belirtmesi açısından önemliydi ve gündemi çok sarsacak bir açıklamaya yer vermedi. Çok pozitif bir etkiden bahsetmedi. Ancak şirket süreci tecrübe eden bir çok şirket ile kontağa geçmeye başladıklarını belirtti, bunlar realize olacak mı çok emin değilim ancak fırsat açısından tabi ki önemli. Palo Alto bilançosunda genel olarak talep koşullarının iyi durumda olduğunu gördük. Bu nedenle Sentinel bilançosu için iyimser fiyatlamalar olduğunu düşünüyorum. $27 seviyesinde bir call aktivitesi mevcut, ancak zaten genel olarak call opsiyonların hakim olduğu, put call rasyosunun 0,25 seviyelerinde dolaştığı bir konumdayız. Sentinel kendi iç kaynaklarından kaynaklı büyümeye devam edecek ve Crowdstrike krizinden çok sınırlı bir katkı aldıklarını belirtecek diye düşünüyorum. Crowdstrike için Sentinel tarafından gelecek bilgi akışının ardından muhtemelen çok sert hareketlere gebe bir bilanço açıklamasına şahit olacağız. $200 ve $385 seviyelerinde çok ciddi bir kontrat aktivitesi mevcut, hatta en çok açık kontrat da $385 strike’lı call opsiyonunda. Bu durumun ciddi bir oynaklık yaratması muhtemel. Peki bilançodan ne bekliyoruz ? Şirket krizi aslında çok iyi yönetti ve CEO’su gerçek bir liderlik gösterdi, yaşanan krizin bu hızlı reaksiyon sayesinde aslında konuşulandan çok daha az sayıda şirketi önemli ölçüde etkilediğini görüyoruz. JP Morgan, etkilenen şirketlerin bilanço açıklamalarında önemli etki olarak çok az şirketin konudan şikayet ettiğini belirtiyor. Muhtemelen özellikle uzun vade için iyi bir resim çizilecektir. Beklentiler hali hazırda gelecek sene için dahi nette müşteri kaybı yaşanacağı yönünde, Crowdstrike bunun üzerine çıkabilir. Tabi ki Sentinel ve Crowdstrike tarafından, farklı vendorlar ile çalışma talebini, kernel sürücülerine erişim tarafında taleplerin nasıl evrildiğini göreceğiz. Ancak şu kesin ki Crowdstrike özellikle AI ve Cloud tarafının el ele bir devrim yaptığı dönemde, vazgeçilmez bir oyuncu ve yaşadığı krizi çok iyi yönetmiş bir şirket. Pozitiflerin daha ağır bastığını düşünüyorum. Daha düşük oynaklık için ise, Sentinel bir seçenek olabilir. Crowdstrike tarafında da yakın strike’lar için görüntünün düzeldiğini görüyoruz, daha pozitif fiyatlamalar kendisini gösteriyor ancak uzak strike’larda da aktivite son günlerde oldukça yüksek. Aşağıdaki grafikte, $200 ve $385 fiyatlardaki aktivitenin yoğunluğu görülebilir.
Utku Oktay Acundeğer