ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Geçtiğimiz haftanın tansiyonu yüksek seyrinden sonra bu hafta piyasalar en başta yarın açıklanacak FOMC tutanaklarına ve bugün açıklanan perakende satış rakamlarına odaklandılar. Perakende satışlar manşette beklentiyi aşarken döngüsellikten arındırılmış control grubu kalemi de beklentilerin ve geçtiğimiz ayın üzerinde gerçekleşti. Açıklama, gündemde olan Fed’in sıkılaşmayı bitirme süreci için olumsuz bir nitelik taşıyor durumda, neticesinde de piyasaların kötü bir reaksiyon verdiğini gördük. 10 yıllık ABD tahvil faizleri %4,2 seviyelerine üzerine çıkarken hisse endekslerinde de satıcılı bir seans izledik.
Avrupa hisse senedi endeksleri günü satıcılı kapattı. Euro Stoxx 50 endeksinde yalnızca Adidas değer kazanırken Dax endeksinde de az sayıda değer kazanan şirket gördük. Siemens Energy %2 değer kaybı ile en çok değer kaybedenler arasında yer alırken İtalya- Almanya tahvil makasının açıldığı günde Avrupa genelinde bankaların değer kayıpları izlendi. Gayrimenkul sektörü de faizlerde yaşanan yükselişlerden negative etkilendi ve Vonovia %1,97 değer kaybı ile günü kapattı. Dax endeksi günü %0,86 düşüş ile noktalarken FTSE 100 endeksi finans sektöründeki satışlar ile %1,57 değer kaybetti. Euro Stoxx 50 endeksi ise %0,96 düşüş yaşadı.
ABD tarafında da satıcılı bir seans izledik. Petrolde yaşanan değer kayıpları ile enerji sektörü en çok düşüş yaşayan sektörlerden olurken Warren Buffet’ın inşaat devi DR Horton pozisyon ağırlığını artırdığı haberleri ile gayrimenkul sektöründe olumlu performanslar gördü. Dr Horton %2,9 değer kazanırken Lennar %1,7 yükseldi. First Solar Energy şirketi yapılan denetim sonucundan çalışanlarına karşı davranış ve ücret politikalarında etik standartlardan uzak davranışların saptanması ile sert değer kaybeden şirketlerden bir tanesi oldu, hisse %5,3 düşüş yaşadı. S&P 500 bugün yaşadığı değer kaybı sonrasında 50 günlük ortalamasının altına indi, Nasdaq 100 endeksi de 50 günlük ortalamasını denedikten sonra tekrar düşüşüne devam etti. S&P 500 endeksi günü %1,16 değer kaybı ile kapatırken Nasdaq teknoloji endeksi S&P 500 endeksine parallel %1,14 düşüş yaşadı. Dow Jones endeksi %1,02 düştü
Piyasalar yarın akşam Türkiye saati ile 21:00 saatinde gelecek FOMC tutanaklarını takip edecek
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Salı gününe 103.15 seviyelerinden başlayan Dolar Endeksi, beklentinin üzerinde açıklanan ABD perakende satışlar verisinin etkisiyle 103.27 seviyelerine yükselse de ABD seansının hız kazanmasıyla güne başladığı seviyelere geri döndü ve yatay kapanış yaptı. Günün en fazla değer kazanan G10 para birimi GBP olurken, İngiltere tarafından gelen haftalık ortalama ücretler verisinin beklentiyi aşması GBP yükselişini destekledi ve GBPUSD paritesi 1.2750 seviyelerini test etti. EURUSD paritesinde 1.0900-1.0950 bandında hareket olurken 1.0930 seviyesindeki 100 günlük hareketli ortalama üzerinden satıcıların hızlandığını görüldü. USDJPY paritesinde ise gün içerisinde 145.90 yakınlarına yükseliş oldu ve parite Kasım ayından bu zamana en yüksek seviyelerini test etti.
Değerli metallerin hepsinde değer kaybı olan bir gün olurken spot altın kısa süreli olarak 1900 seviyesinin altını test etmesinin ardından 1902 seviyelerine yükselmeyi başardı. 1900 seviyesinin psikolojik etkisiyle ve burada bulunan 200 günlük hareketli ortalaması altından alımlar gelse de altın çok güçlü alıcılarla karşılaşmadı. LME metallerinde karışık seyir olurken üç ay vadeli bakır kontratı günü %1.11 ekside olarak 8199.50 seviyesinden sonlandırdı. Çin gayrimenkul sektörü kaynaklı korkularla emtialardaki değer kaybı ile paralel WTI ve Brent petrol de ABD kapanışında sırasıyla %1.85 ve %1.53 ekside işlem görmekteydi.
Eurotahvil Piyasaları
Dolar Endeksi’nde yatay kapanış yapması ile paralel ADB 10 yıllıklarda da yatay ekside kapanış olurken ABD perakende satışlar verisinin beklentinin üzerinde açıklanması ile 4.27 yakınlarına yükselerek Ekim ayından bu zamana en yüksek seviyelerini tazeleyen getiriler, kapanışta 4.20 etrafında sakinleşti. 2 yıllık getiriler ise veri ile birlikte 5.02 yakınlarını test etmesinin ardından hafta başındaki 4.95 yakınlarına geri döndü. Gün içerisinde ABD tarafındaki satış baskısı Avrupa tarafında da etkisini gösterirken İngiltere 10 yıllıklar 4.58, Fransa 10 yıllıklar 3.20, Almanya 10 yıllıklar 2.67 seviyesinden kapanış yaptı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki satıcılı seyir lokal tarafa da yansırken 5 yıllık ülke risk priminin yaklaşık 10 baz puan yukarı hareketle 420 seviyelerine yükselmesi satışı arttırdı. Hazine kıymetlerinin getirilerinde 10-15 baz puan aralığında yükseliş olurken 10 yıl vadeli kıymetin getirisi 15 baz puan yukarı giderek son bir ayın en yüksek seviyelerinden 8.40 olarak işlem gördü. Moody’s tarafından Türk bankalarının görünümünün durağan olarak değiştirilmesi ile banka kıymetleri genel satış baskısına rağmen yatay pozitif işlem gördü.