ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Jackson Hole haftasına stresli giren piyasalar haftanın ilk yarısını bir miktar sakinleşme ile geçirdi. Çarşamba günü tahvil piyasalarının dipten dönüş yaşadığı, hisse senetlerinin yükseldiği bir gün olarak kayda geçti. Tahvillerde yaşanan sert satışların ardından bugün bir tepki hareketi gözlenirken teknoloji başta olmak üzere ABD piyasalarında güçlü bir seans geride kaldı. Ekonomik veri takviminde bugün S&P Global PMI verilerini karşıladık, veriler bir süredir gündemde olan “no landing” beklentilerinin aksine ABD ekonomisinin yavaşlama eğiliminde olduğunu gösterdi. Hizmet ve sanayi tarafında yavaşlamaya işaret edilirken S&P Global tarafından paylaşılan metinde önceki çeyrekte hizmet sektörü önderliğinde yaşanan büyümenin bu dönem daha olumsuz göründüğünü belirtildi. Fiyat kalemlerinde ise şirketler artan hammadde fiyatları ve artan ücretler ile baskı altında kaldıklarını iletti. Günün diğer önemli gelişmesi ise 20 yıllık ABD hazine tahvil ihalesi oldu, önceki ihaleye göre daha zayıf geçen ancak orta vadeli ortalamalarından daha iyi bir talep ile karşılaşıldı, Avrupa ve ABD tarafından gelen zayıf PMI verilerinin de yardımı ile ihale sonuçları ile devam eden tahvil alımları, Jackson Hole öncesi toparlanmanın kapısını açmış oldu
Avrupa tarafında resesyon endişelerini artıran PMI verileri sonrası daha zayıf bir seans geride kaldı. Euro Stoxx 50 endeksinde Enel ve Iberdola şirketleri altyapı sektörünü yukarı taşırken L’oreal %1,26 değer kazandı. Şirket Johnson&Johnson grubunun tüketici sağlığı şirketlerinden Kenvue’nün Pazar payını bir miktar çalmış görünüyor ve sektör konumlanmasına dair olumlu görüşler ile günü pozitif tamamladı. ASML ise Nvidia bilançosuna dair pozitif beklentiler ile %0,98 değer kazandı. Dax endeksi günü %0,15 değer kazancı ile kapatırken FTSE 100 endeksi %0,68 yükseldi.
ABD hisse senetlerinde sert değer kazanımları görüldü. Teknoloji sektörleri endeksleri taşırken tahvil faizlerinde gördüğümüz düşüşler gayrimenkul sektöründe de yükselişlere neden oldu. Düşüş yaşayan tek sektör ise petrol fiyatlarının gerilemesi ile enerji sektörü oldu. Netflix şifre paylaşımına getirdiği kısıtlamaların talep artışına neden olduğuna dair beklentiler ile %3,5 değer kazandı. Yarı iletken sektöründe ise Nvidia bilançosu öncesinde pozitif hava devam etti, Intel %3,3 yükselirken AMD %3,5 değer kazandı. Nvidia hisseleri seansı %3 üzerinde prim ile kapatırken önümüzdeki çeyrek için beklentilerini yükseltti ve şirket gelir, EPS rakamlarında piyasa beklentilerinin üzerine çıktı, hisse after-market işlemlerde %10 kadar yükseldi
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Güne yükseliş ile başlayan dolar endeksi öğleden sonra yayımlanan PMI verisinin beklenti altında kalması ile beraber geriledi. Veri öncesinde 103.981 seviyesine kadar yükselen endeks veri ile beraber gördüğü zirveden %0,56 geri çekildi ve 103.390 seviyesinde günlük kapanış yaptı. Yarın başlayacak Jackson Hole sempozyumu öncesinde hali hazırda güçlenmiş olan ABD Dolarında veri sonrası geri çekilme de kuvvetli oldu. Son bir ayda negatif bir seyir izleyen EUR/USD paritesi güne sert satışlar ile başlamasına rağmen ABD verisi sonrası paritede toparlanma gözlemlendi. Veri öncesi 200 günlük ortalaması olan 1.0798 seviyesine yaklaşan parite gün sonunda 1.0861 seviyesine yükseldi ve önemli bir desteği olan 1.085 seviyesinin üstüne çıktı. Bu seviyenin altında kalması paritedeki satışları artmasına sebep olabilir. Neredeyse tüm G10 para birimleri dolar karşısında değer kazanırken değer kaybeden tek para birimi İngiliz Pound’u oldu. Sabah açıklanan, beklenti altında gelen İngiltere PMI verisi sonrasında %1 civarı değer kaybeden parite, ABD PMI verisi ile birlikte Euro’dakine benzer bir hareketle kayıplarının büyük kısmını telafi etti ve günlük değer kaybı %0.10 ile sınırlı kaldı. Geçtiğimiz hafta Çin’den gelen kötü veriler sebebiyle oldukça baskılanan Avustralya Doları, Japon Yeni ve Yeni Zelanda Doları Çin’in veri akışının yavaş olduğu ve ABD Dolarının gerilediği işlem gününde pozitif tepki gördüler. Pariteler sırasıyla %0.76, %0.70 ve %0.45 değer kazanarak günün en çok primlenen G10 para birimleri oldu.
Petrol fiyatları, ABD’nin ağır yaptırım uyguladığı İran ve Venezuela ile yaptırımların gevşetilmesine yönelik bir takım “arka kapı diplomasisi” görüşmeleri yapıldığı haberleri ile birlikte düşüşe geçti. Aktif vadeli WTI kontratı %1.28 değer kaybederken, Brent petrol kontratı %1.21 geriledi. Geçtiğimiz bir aylık süreçte negatif bir görüntü çizen altın piyasaların hoşuna giden PMI verisi ile birlikte sert yukarı gitti. Tekrardan 1900 üstüne çıkan spot ons altın günü %1.04’lük yükselişle 1917 seviyesinde kapadı. 1909 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalamasını aşan altında bu seviyenin üstünde tutunması, negatif görüntünün düzelmesi açısından oldukça önemli. Son bir haftada oldukça iyi bir yükseliş sergileyen spot gümüş ise günlük %3.83 artışla 24.30 seviyesine yükseldi. Kuvvetli gümüş hareketi ile birlikte altın/gümüş oranı 78.83’e geriledi.
Eurotahvil Piyasaları
Hizmet satın alma PMI verisinin beklentilerin 1.3 puan altında 51 olarak açıklanması, piyasalarda faiz artışlarında sona gelinebileceğine dair ümitleri arttırdı. Mevcut kısa pozisyonlarının kapatılmaya çalışılması ve faiz beklentilerinin aşağı gelmesi global tahvil piyasalarında ralliyi beraberinde getirirken ABD 2 yıllık hazine tahvili getirisi 9.6 baz puanlık düşüşle 4.95%; 10 yıllık tahvil getirisi ise 13 baz puanlık düşüşle 4.194% seviyesine geriledi. Tahvil piyasalarının gözü Fed Başkanı Powell’ın cuma günü Jackson Hole’da yapacağı konuşmaya çevrildi.
Global piyasalarda risk iştahının artması, gelişmekte olan ülke tahvil piyasalarına pozitif yansıdı. Türkiye eurobondları da ralliye katılırken getiri eğrisi aşağı yönlü hareket etti. Kısa vadeli hazine tahvillerinde diğer gelişmekte olan ülke tahvillerine karşı pozitif ayrışan Türkiye eurobonlarında 2 yıllık tahvil getirisi 14.8 baz puanlık düşüşle 6.991%, 10 yıllık tahvil getirisi ise 9.6 baz puanlık düşüşle 8.367% seviyesine geriledi. 5 yıllık CDS ise 2.22%’lik düşüşle günü 412 seviyesinde tamamladı.