ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Borsa, yılın ilk yarısının kapanışındaki yatırımcı duyarlılığını yansıtarak haftayı karışık sonuçlarla tamamladı. Dow Jones Industrial Average, S&P 500 ve Nasdaq Composite açılışta hafif yükselirken bu seviyeleri koruyamadı ve endeksler düşüşle kapandı. Dow Jones -0.10%, S&P 500 -0.40% ve Nasdaq -0.71% ile seansı tamamladı. FED’in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi Mayıs ayında sabit kalarak ekonomistlerin beklentilerini karşıladı ve Nisan ayındaki %2,7’lik orandan azalarak yıllık bazda %2,6’lık bir artışı yansıttı. Bu veri enflasyonun ılımlı seyrettiğine işaret etmekte olup, birkaç aydır süregelen kalıcı fiyat artışlarına ilişkin endişelerin ardından olumlu bir işaret olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda, Michigan Haziran ayı 1 yıllık beklenen enflasyon oranı %3,3’ten %3’e düşerek enflasyonist baskıların hafiflediği yönündeki söylemi daha da güçlendirdi. Bu göstergeler, ekonomiye daha fazla teşvik sağlayabilecek potansiyel bir FED faiz indirimi durumunu desteklemektedir. Piyasalarda siyasi risk ve belirsizlik yaratan ABD başkanlık yarışı ve Fransa’da yaklaşan seçimler de yakından takip ediliyor. Son ABD başkanlık tartışması, adayların temel ekonomik konulardaki pozisyonlarını netleştirmek için çok fazla işaret vermedi. Ayrıca, jeopolitik olaylardan kaynaklanabilecek olası aksaklıklar da dahil olmak üzere küresel ekonomik koşullar piyasa duyarlılığının şekillenmesinde önemli bir rol oynamaya devam etmektedir. FED’in açıklamaları piyasalar için odak noktası olmaya devam ediyor. San Francisco Başkanı Mary Daly ve Richmond Başkanı Thomas Barkin de dahil olmak üzere Fed yetkilileri açıklamalarında enflasyon verilerinin cesaret verici olsa da enflasyonla mücadelenin henüz kazanılmadığını vurgulayarak faiz indirimleri konusunda temkinli bir yaklaşıma işaret etti.
Nike tahminleri aşan ancak gelir ve beklentilerin altında kalan dördüncü çeyrek kazançlarını açıkladıktan sonra %20 düştü. Nike’ın Kuzey Amerika ayakkabı gelirleri, Çin’deki zayıf taleple birlikte yıldan yıla %6 düştü ve ilk çeyrek gelirlerinin yaklaşık %10 düşmesi bekleniyor. Walgreens Boots Alliance (WBA) düşük performans gösteren mağazaları kapatma ve kazanç beklentilerini azaltma planları nedeniyle önceki gün %22’lik rekor düşüşün ardından %1 düştü. Nasdaq 100 endeksinden çıkarılma ihtimaliyle karşı karşıya olan şirketin yerine Super Micro Computer (SMCI) geçebilir. Trump Medya ve Teknoloji Grubu başkanlık tartışması sonrası %11 düştü. Hem mevcut Başkan Joe Biden hem de eski Başkan Donald Trump, ekonomi ve enflasyon kontrolü ile ilgili ayrıntılara değinmedi.
Uber ve Lyft: Massachusetts’te uzun süredir devam eden bir davayı çözmek için çalışanlara sosyal yardım sağlamayı kabul ederek konuyu Kasım ayında seçmenlere götürme tekliflerini durdurdular. Microsoft: OpenAI’ye yaptığı 13 milyar dolarlık yatırım ve bulut teknolojisinin özel kullanımı nedeniyle AB antitröst gözlemcilerinin incelemesiyle karşı karşıya. Nokia, Infinera’yı 2,3 milyar dolara satın almayı kabul ederek veri merkezlerine yönelik ağ ürün yelpazesini geliştirdi ve sunucu kapasitesine yönelik yapay zeka kaynaklı artan talep ortamında ABD’deki varlığını artırdı.
Avrupa borsaları, ABD’de enflasyonun soğuduğunu gösteren verilerin ardından haftanın son işlem gününü Almanya hariç düşüşle tamamladı. Stoxx Europe 600 endeksi %0,23 düşüşle 511,42 puana geriledi. İngiltere’nin FTSE 100 endeksi %0,19 Fransa’nın CAC 40 endeksi %0,68 değer kaybederken, Almanya’nın DAX 40 endeksi ise %0,14 artışla 18.235,45 puana yükseldi. Fransa’da yaklaşan erken genel seçimlerde aşırı sağın iktidara gelme ihtimali, yatırımcıları endişelendiriyor. Bu durum Fransız tahvil piyasalarında satış baskısına yol açarak tahvil faizini %3,26’ya yükseltti. Bu seviye, 2012 Euro Krizi’nden bu yana en yüksek seviye olarak kaydedildi. Avrupa borsalarında, özellikle kişisel bakım ve tüketim sektörü hisselerinde düşüşler gözlendi. L’Oreal ve Burberry Group hisseleri de değer kaybetti.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
ABD Doları gün içerisinde yukarı hareket göstermesine rağmen kazanımlarını koruyamadı ve günü yatay kapadı. Son üç işlem gününde 106-106.15 bölgesini test eden dolar endeksi bu bölgede satış baskısı altında kaldı. Dolar endeksi günü %0.05 değer kaybı ile 105.87 seviyesinde tamamladı. G10 para birimleri ABD Dolarına karşı karışık bir performans gösterirken çoğu paritede yataya yakın bir görünüm hakimdi. Bugün açıklanan FED’in enflasyon göstergesi olarak önemsediği PCE verisi beklentilere paralel geldi. Verinin piyasalara önemli bir etkisi olmadı. EUR/USD paritesi 1.068-1.072 arası bir bantta hareket etti. Günü yata-pozitif bir seyirle kapatan parite günü %0.06 yükseliş ile 1.071 seviyesinde kapadı. USD/JPY paritesinde de yukarı yönlü baskı devam ediyor.1986’dan beri en yüksek seviyelerinde işlem gören parite gün içi 161.28 seviyesine yükselmesine rağmen kayıplarının bir kısmını telafi etti. Parite günü yatay bir seyirle 160.90 seviyesinde kapadı. Paritedeki ani hareketler ve 160 seviyesinin üstünde işlem görmesi olası müdahale ihtimalini güçlendiriyor. Bununla birlikte parite, Nisan sonu gerçekleştiği düşünülen müdahale seviyelerinin üstünde işlem görüyor. Bu sebeple piyasada kurun biraz daha serbest bırakılma beklentisi de mevcut.
Spot altın ve gümüş güne alıcılı başlasa da kazanımlarını koruyamadı. Ons $2339 seviyesine kadar yükselmesine rağmen günü %0.18 değer kaybı ile $2323 seviyesinde kapadı. Spot gümüş ise $29.62 seviyesine kadar yükselmesine rağmen %0.30 yükseliş ile 29.07 seviyesinde işlem gördü. Endüstriyel metallerde ise pozitif bir günü geride bıraktık. Üç aylık LME Bakır kontratı günü %0.88 yükseliş ile $9599, Alüminyum %1.28 yükselişle $2524, nikel ise %1.10 yükseliş ile $17,291 seviyesinde kapadı.
Eurotahvil Piyasaları
Güne hafif satıcılı seyirle başlayan ABD tahvilleri, 2 yıllık tahvil ihracına gelen talep sonrası kayıplarını tolere etti. 2 yıllık getirilerindeki yükseliş 0.8 puanla sınırlı kalırken, 10 yıl ve üzeri vadelerde 0.5 puana kadar hafif gerilemeler görüyoruz. Avrupa tahvil piyasaları yatay pozitif diyebileceğimiz bir günü geride bırakırken, 10 yıllık getirilerinde Fransa 2.1 puan gerilemeyle %3,16, Almanya 1.1 puan gerilemeyle %2.40, İngiltere 0.2 puanlık gerilemeyle %4.07 seviyelerinde işlem gördü. Türkiye 5 yıllık CDS primi 7 puan artarak 282 seviyelerinde yükselirken, Türk eurobond getirileri 1.5 – 2 puan arası arttı.