Japon Merkez Bankası’nın faiz arttırımı sonrası Yen carry trade’inin çözülmeye başlaması ve Amerika’da açıklanan istihdam verisinin resesyon beklentilerini arttırması, piyasalarda panik havasına neden oldu. FED’den acil faiz indirim çağrıları eşliğinde, VIX endeksi 2024 yılı zirvesine ulaştı. Artan hareketlilikte geçen haftanın ilk işlem günü 3%’ün üzerinde değer kayıplarının gerçekleştiği benchmark endekslerden S&P 500 haftayı yatay seviyelerden kapatırken, Nasdaq endeksi ise 0,2% düşüşle haftayı tamamladı. Şirket bazlı hareketlerde, son günlerini yaşadığımız bilanço sezonundaki son çeyrek performansları etkili oldu. S&P 500 endeksinin en yeni üyelerinden Super Micro Computer, açıkladığı bilançosunda ciro kaleminde analist beklentilerin hafif altında kalırken, hissedeki asıl negatif etkiyi, 2023 yılının aynı döneminde 17,1% olan ancak son çeyrekte 11,3%’e gerileyen kar marjındaki daralma yaptı. Kar marjındaki hayal kırıklığına rağmen SMCI, üçüncü çeyreğe ve yıl sonuna yönelik kuvvetli satış beklentisi açıkladı ve hedeflerini sırasıyla 6-7 milyar ve 26-30 milyar dolar olarak belirledi. Ayrıca, ex-date 1 Ekim olacak şekilde 1-10 oranda hisse bölünmesine gideceğini açıklayan SMCI’daki haftalık kayıp -18,5% olarak gerçekleşti. Turizm sektöründen Airbnb, son çeyrek rakamlarında ciro beklentilerini karşıladı ancak hisse başı karlılıkta hayal kırıklığı yarattı. Şirketin üçüncü çeyrek için verdiği zayıf beklenti hisse fiyatındaki düşüşte ana etken oldu. Ana piyasası olan Amerika’daki talebin yavaşladığını belirten Airbnb, üçüncü çeyrekteki ciro beklentisini analistlerin 3,84 milyar dolarlık tahminlerinin altında 3,67-3,73 milyar dolar olarak açıkladı. Küresel çapta kesintilere neden olan ve 15 günlük dönemde 50 milyar doların üzerinde piyasa değeri kaybeden Crowdstrike ise Piper Sandler analistlerinin 290 dolar hedef fiyatla alım önerisi yapması ardından haftayı +10,6% yükselişle kapattı.
Geçen haftaya göre haftaya sakin başlayan Amerika endeks vadeli kontratları Cuma günkü kapanış seviyelerinden işlem görüyor. Eylül ayında beklenen 25 baz puanlık faiz indirimi yerine geçen hafta ara toplantıda yapılabilecek acil faiz indirimi ve Eylül ayında 50 baz puanlık bir müdahalenin tartışılmaya başlandığı piyasalarda, yeni hafta önemli veriler açıklanacak. FED’in hedefine doğru geri çekilmeye devam etmesi beklenen Temmuz ayına ait Üretici ve Tüketici enflasyon verilerine ek olarak, resesyon beklentilerinin arttığı son günlerde Perşembe günü de Temmuz ayı öncü Perakande Satış verileri yayınlanacak. Ekonomik verilere yönelik hassasiyetin üst seviyede olduğu endekslerde özellikle hizmet ekonomisi olan Amerika’daki tüketiciler hakkında son durumu yansıtacak Perakende Satış verisinde olumsuz bir sürpriz, piyasalarda volatiliteyi yeniden arttırması beklenebilir. Haftanın son işlem günü de Ağustos ayına ait Michigan Üniversitesi öncü beklentiler endeksi açıklanacak. FED faiz takviminin tartışıldığı son dönemde açıklamaları yakından takip edilen FED üyelerinden yeni hafta önemli bir konuşmacı bulunmuyor. Piyasaların asıl beklediği organizasyon olarak 22-24 Ağustos tarihlerinden düzenlenecek olan ve FED Başkanı Powell’ın FED’in para politikası hakkında verebileceği sinyallerin beklendiği Jackson Hole toplantı öne çıkıyor. Ekonomik verilere ek olarak tüketim sektöründeki güncel beklentileri yansıtması açısından Perşembe günü yayınlanacak Wal-Mart’ın son çeyrek bilançosu yakından takip edilecektir. Bilanço takviminde Dow Jones 30 endeksinin diğer üyelerinden Home Depot (endeks ağırlığı 5,8%) Salı günü ve Cisco Systems (endeks ağırlığı 0,76%) Çarşamba günü son çeyrek rakamlarını açıklayacak.
Haftanın öne çıkabilecek bilanço açıklamaları;
Salı – Home Depot (HD), On Holdings (ONON)
Çarşamba – Cisco Systems (CSCO)
Perşembe – Wal-Mart (WMT), Deere (DE), Applied Materials (AMAT), Alibaba (BABA), JD.com (JD)
Teknik olarak bakıldığında Pazartesi günkü sert düşüş ardından etkili olan tepki alımlarının etkisinde S&P 500 haftayı 5300’deki FIBO ve 100 günlük hareketli ortalamasının üzerinde gerçekleştirdi. Endeksin 100 günlük altındaki destek arayışında 5025-5070 aralığında 200 günlük hareketli fiyat ortalaması ve FIBO seviyeleri öne çıkıyor. RSI’ın aşırı satım seviyelerinden tepki bulduğu endekste, üst tarafta ise 5450’deki Bollinger Orta bandı önemli direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Geçen hafta 200 günlük desteğinden tepki bulan Nasdaq endeksi ise haftalık kapanışı 100 günlük ortalamasının altında gerçekleştirdi. Nasdaq’ta 16300’deki FIBO ve 15875’teki 200 günlük ortalama destek konumunu korurken, üst tarafta 16900’deki 100 günlük ortalama üzerinde 17225 FIBO ve ardından 17400’deki Bollinger Orta bandı önemli direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor.
CNN Fear & Greed Endeksi