ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
S&P 500 %0,5 ve Nasdaq 100 %0,6 düşerken, ABD hisse senetleri haftanın son gününde geriledi. Buna karşın altın tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanarak ons başına 2.600 doların üzerinde işlem gördü. Taşımacılık ve lojistik, FedEx’in kaçırdığı kazançlar ve temkinli görünümü nedeniyle ağır darbe aldı. Konut sektörü, hayal kırıklığı yaratan ev siparişleri nedeniyle Lennar’ın hisselerinin düşmesiyle zayıfladı. Enerji sektörü ise Constellation Energy’nin nükleer enerjiyi yeniden başlatma planlarının hisselerini rekor seviyelere yükseltmesiyle güçlü bir performans sergiledi. Enflasyon ve resesyon olasılığına ilişkin endişeler JPMorgan’dan Jamie Dimon tarafından ele alındı ve yumuşak bir ekonomik iniş konusundaki şüphelerini dile getirdi. Piyasa ayrıca, hisse senetleri, opsiyonlar ve vadeli işlemlere bağlı 5,1 trilyon dolar değerindeki türev sözleşmelerin vadesinin dolmasıyla dalgalanmaya yol açan üç aylık “üçlü cadı” olayından da etkilendi.
Aralarında Christopher Waller ve Michelle Bowman’ın da bulunduğu Federal Rezerv politika yapıcıları enflasyon ve faiz indirimleri konusunda farklı görüşler dile getirdi. Waller son yarım puanlık faiz indirimini desteklerken, Bowman bu hamlenin enflasyona karşı erken bir zafer işareti olabileceğine dair endişelerini dile getirdi. Kazanç haberlerinde, FedEx kar tahminlerini kaçırdıktan ve önümüzdeki dönemde işlerin yavaşlayacağı uyarısında bulunduktan sonra önemli bir düşüş yaşadı. Lennar Corp. da üç aylık konut siparişleriyle beklentilerin altında kalarak hisselerindeki düşüşe katkıda bulundu. Öte yandan, Constellation Energy, Three Mile Island nükleer reaktörünü yeniden çalıştırma planlarını açıkladıktan sonra rekor seviyelere yükseldi. Qualcomm’un Intel için satın alma hamlesi haberinden sonra Qualcomm düştü ve Intel yükseldi. Crowdstrike pozitif konferans raporlarından sonra %8 yükseliş kaydetti.
Stoxx Europe 600 Endeksi Londra’daki kapanışa kadar %1,4 geriledi. Çoğu sektör Cuma günü otomobil, teknoloji ve lüks hisseler öncülüğünde düşerken, kamu hizmetleri ve telekomünikasyon yeşil renkteki tek sektörler oldu. Tekil hisseler arasında Mercedes-Benz Group AG, şirketin yıl için mali tahminini düşürmesinin ardından düştü. Otomobil üreticisi Çin’deki işlerinin hızla kötüleştiğini belirtti. Jefferies International Ltd. ve Goldman Sachs Group Inc. analistlerinin tahminlerini düşürmesinin ardından lüks hisseler en kötü performans gösterenler arasında yer aldı.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Merkez bankaları haftasının son işlem gününde G10 para birimleri karışık seyir izledi. Günün en çok değer kazanan G10 para birimi İngiltere Poundu oldu. BoE, FED’in aksine bu hafta gerçekleştirdiği toplantısında faiz indirimine gitmemişti. Faiz indirimlerindeki bu ayrışma İngiltere Poundunun bugün de yükselmesini sağladı. GBP/USD paritesi %0.22 yükseliş ile 1.331 seviyesine yükseldi. Dolar endeksi volatil geçirdiği işlem gününü yatay tamamladı. Dolar endeksi 100.40-101.00 arasındaki bir bantta hareket etti ve günü %0.08 yükseliş ile 100.72 seviyesinde tamamladı. Euroda da Dolara benzer bir hareket gözlemledik. EUR/USD paritesi %0.02 yükseliş ile 1.116 seviyesinde yatay işlem gördü. Sabah saatlerinde gerçekleşen BoJ toplantısı sonrasında Japon Yeninde değer kaybı gözlemledik. BoJ, faizi sabit tutarken veriye bağlı aksiyon alacaklarını vurguladı. Karar güvercin karşılandı ve Japon Yeni günün en çok değer kaybeden para birimi oldu. USD/JPY paritesi karar anında 142 seviyesinin altında işlem görürken karar ile birlikte 144 seviyesinin üstünü test etti. Parite günü %082 yükseliş ile 143.80 seviyesinde kapadı.
Altın, FED 50 bazlık FED faiz indirimi ve İsrail’in Lübnan’a gerçekleştirdiği saldırılar sebebi ile artan jeopolitik tansiyona bağlı yeni rekorlar test ediyor. Ons altın %1.40 yükseliş ile $2622 seviyesine yükselerek rekor tazeledi. Spot gümüş de altına eşlik ederek %1.33 yükseldi ve $31.20 seviyesinde işlem gördü. Yaklaşık 10 gündür yükselen enerji fiyatları bugün yatay hareket etti. Aktif WTI vadelileri %0.04, Brent vadelileri %0.09 değer kaybetti.
Eurotahvil Piyasaları
ABD tahvilleri yatay bir hafta kapanışı gerçekleştirdi. Merkez bankaları toplantılarından sonra haftanın son işlem gününde önemli bir veri akışı da yoktu. 2 yıllık tahvil getirileri 0.7 baz puan gerileyerek %3.57 seviyesinden işlem gördü. 10 yıllıklar ve daha uzun vadede ise getirilerde hafif yükseliş gözlemledik. 10 yıllıklar 1.1 baz puan artarken, 30 yıllıklar ise 1.7 baz puan yükseldi. Türkiye eurotahvillerinde ise oldukça pozitif bir haftayı geride bıraktık. Haftalık olarak baktığımızda 2 yıllık getiriler yaklaşık 16 baz puan 10 yıllıklar ise yaklaşık 20 baz puan geriledi. Risk iştahının arttığı haftada özellikle yüksek getiri sunan şirket eurotahvilleri primlendi. Hareketli haftanın son işlem gününde ise haber akışının da zayıflaması ile beraber düşük hacimli bir gün geçirdik. 5 yıllık CDS, 6 ayda bir gerçekleşen CDS kontratlarının roll işlemleri sebebi ile 19 baz puan yükseldi. Teknik sebeplerden kaynaklanan CDS yükselişi diğer gelişmekte olan piyasalarda da gözlemlendi.