ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Tahvil piyasalarında süregelen sert satışlar 2007 yılından beri gözlemlenen en yüksek getiri seviyelerinin test edilmesine sebep olurken küresel piyasalarda karışık bir görünüm vardı. ABD hisse senedi piyasaları mega-cap teknoloji hisselerinin öncülüğünde Avrupa endekslerine göre daha olumlu bir görünüm sergiledi. Geçtiğimiz hafta yayınlanan FED toplantı tutanakları şahin bir tutum sergileyip endeksleri baskılarken Cuma günü Jackson Hole Ekonomi Sempozyumun’da Powell’ın yapacağı açıklamalar ve haftanın geri kalanında diğer FED yetkililerinin konuşmaları risk iştahında belirleyici olacak. ABD tarafında ekonomik takvimde göze çarpan bir veri bulunmazken Pazartesi günü Almanya ÜFE verileri açıklandı, aylık bazda -%0,2 beklentiye kıyasla -%1,1 olarak açıklanırken senelik bazda ise veri -%5,1’in üzerinde gerileyerek %6 olarak kayda geçti.
Avrupa hisse senedi piyasalarında haftanın ilk işlem gününde yataya yakın kapanışlar gözlemlendi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,28 değer kazanarak 4.224 seviyesinde günü tamamladı, diğer majör Avrupa endekslerinden DAX %0,19 ve CAC 40 ise %0,47 primlenirken FTSE 100 %0,06 değer kaybetti. Euro Stoxx 50 endeksinde en çok primlenen sektörler %0,90 ile enerji, %0,58 ile takdirsel tüketim ve %0,48 ile sanayi olurken en çok değer kaybeden sektörler ise -%2,61 ile emlak, -%0,27 ile hammadde ve -%0,14 ile alt yapı oldu. Emlak sektörünün negatif ayrışmasının sebebi Alman emlak devi Vonovia şirketinin açıkladığı kötü bilanço sonrasında satış baskısının devam etmesi oldu. Cuma günü 200 günlük hareketli ortalamasının ve 4.200 majör desteğinin hemen üzerinde kapanış gerçekleştiren Euro Stoxx 50 endeksinde de FED yetkililerinin açıklamaları endeksin yön belirlemesinde önem arz edecek. Analist beklentilerini karşılayamayan Adyen NV şirketine Pazartesi günü Credit Suisse ve CITI tarafından aşağı yönlü olarak fiyat güncellemeleri gerçekleşt, Credit Suisse $1.800 hedef fiyatını $1.100 olarak güncellerken CITI ise €1.050 olan hedef fiyatını €750’ya revize etti ve hisse %8,60 değer kaybetti. CNBC’nin Pazar günü paylaşmış olduğu habere göre Stellantis Ram 1500 pick-up üretimini Detroit’te bulunan fabrikadan Meksika’ya taşıma üzerine sözleşme üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyor, şirket konu hakkında yorum yapmazken Stellantis NV %1,77 primlenerek Euro Stoxx 50 endeksinin en çok primlenen şirketi oldu.
Bu yıl yaşanan AI rallisinin öncü şirketlerinden Nvidia’nın Çarşamba günü açıklayacağı bilanço öncesi oluşan olumlu beklenti, teknoloji hisselerinin öncülüğünde ABD piyasalarında alış ağırlıklı seansın geride kalmasını sağladı. S&P 500 %0,69 primlenerek 4.399,78 seviyesine yükselirken Dow Jones günü %0,11 geriledi, teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq ise %1,56 değer kazandı. S&P 500’de en çok primlenen sektörler %2,26 ile bilgi teknolojileri, %1,15 ile takdirsel tüketim ve %0,80 ile iletişim servisleri olurken en çok değer kaybeden sektörler -%0,88 ile emlak, -%0,64 ile temel tüketim ve -%0,62 ile enerji oldu. $325 milyon hisse senedine dönüştürülebilir tahvil satışa çıkartacağını ve bataryalarını incelemek için 200 adet aracını geri çağırması neticesinde yıl sonu araç teslimat beklentilerini karşılamama ihtimallerinin olduğunu belirten Nikola %22,96 değer kaybetti. Cuma günü üç kurumun Pazartesi günü ise 2 kurumun daha hedef fiyat güncellediği ve Çarşamba günü bilanço açıklayacak Nvidia’da ise değer artışı %8,39 oldu. Teknoloji hisselerinin geneline yayılan alımların ardından Tesla da 6 günlük geri çekilmenin ardından haftanın ilk işlem gününde %7,26 primlendi. FAANG hisselerinin hepsi değer kazanırken günlük performansları; Meta %2,35 Apple %0,77, Amazon %1,10, Netflix %0,93 ve Google %0,71 performans ile günü tamamladı.
Yarın ABD tarafında FED yetkilileri Barkin, Golsbee ve Bowman’ın konuşmaları, mevcut konut satışları verileri, Richmond hizmet endeksi ve haftalık ham petrol stokları açıklanacak, Avrupa taraıfında ise bölgenin Haziran ayı cari hesap dengesi ile Birleşik Krallık CBI sanayi sipariş trendi verisi karşılanacak.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Veri akışının sakin olduğu işlem gününde FX piyasalarında geçtiğimiz haftaya nazaran sakin bir görünüm hakimdi. Dolar endeksi seans içerisinde 200 günlük hareketli ortalaması olan 103.184 seviyesinin altını test etse de bu bölgeden alışla karşılaştı ve günü %0.10 değer kaybıyla 103.33 seviyesinde hafif negatif kapadı. Geçtiğimiz haftaki negatif görünümün ardından yeni haftaya hafif prim ile başlayan EUR/USD paritesi, günü %0.27’lik yükselişle 1.089 seviyesinde kapadı. Teknik açıdan önemli bir direnci olan 1.090 seviyesinin hemen altında kalan paritede, bu hafta gerçekleşecek olan Jackson Hole toplantısında ABD ve Avrupa Merkez Bankaları Başkanlarının yapacağı açıklamalar paritenin ve dolar endeksinin gidişatı açısından oldukça önemli olacaktır. Gevşek para politikaları sebebiyle satış baskısının sürdüğü Japon Yeni, G10 para birimleri arasında günün en zayıf performansını gösteren para birimi oldu. USD/JPY paritesi %0.60 yükselerek. 146.24 seviyesine yükseldi.
Yükselen reel faizlerin olumsuz etkilediği ons altında yaklaşık 1 aydır süren satış baskısına bugün hafif pozitif bir tepki geldi. %0.30 yükselişle 1894 seviyesine çıkan altında, 200 günlük hareketli ortalaması olan 1906 seviyesinin altında kalması zayıf teknik görünümün devamını işaret ediyor. Bununla beraber enflasyon endeksli 10 yıllık ABD Tahvillerinin gün içerisinde 2009’dan beri gördüğü en yüksek seviye olan %2’yi görmesi yüksek reel getiri sebebiyle kısa vadede altındaki negatif görünümü destekliyor. Çin’deki zayıf ekonomik görünüm sebebi ile satış baskısının sürdüğü petrol kontratları haftanın ilk işlem negatif seyir izledi. Aktif vadeli WTI kontratı günü %0.57 değer kaybıyla 80.79, eylül vadeli brent petrol ise günü %0.44 değer kaybı ile 84.43 seviyesinde kapadı.
Eurotahvil Piyasaları
Tahvil piyasaları başta ABD Tahvilleri olmak üzere sert satıcılı bir seyir izledi. Yaklaşık 10 gündür FED’in faiz artışına devam edebileceğine yönelik beklentilerin kuvvetlenmesi ile ralli yapan ABD 10 yıllıkları günü 8.3 baz puan artışla %4.34 seviyesinde kapadı ve gün içerisinde 2007’den beri gördüğü en yüksek seviyeleri test etti. 10 yıllık enflasyona endeksli tahvil getirisi gün içerisinde %2 seviyesini test ederek 2009’dan beri gördüğü zirveyi gördü. 2 yıllıklar ise 5.4 baz puan artarak %5.001 seviyesine yükseldi. Merakla beklenen Jackson Hole Sempozyumu öncesi tahvil piyasalarında volatil ve negatif bir bekleyiş sürerken FED Başkanı Powell’ın Cuma günü yapacağı açıklamalar merakla bekleniyor. Avrupa tarafının da ABD’deki yoğun satış baskısına eşlik ettiği günde beklentilerin oldukça altında Üfe verisi karşılayan Almanya’da bile sert satışlar hakimdi. Almanya 10 yıllıklar 8.1 baz puan gerileyerek %2.703, Fransa 10 yıllıkları ise 75. Baz puan yükselerek %3.240 seviyesine yükseldi. Küresel risk iştahındaki zayıflığa paralel gelişmekte olan piyasalarda da satış baskısı hakimken Türkiye eurobondlarında karışık bir görünüm hakimdi. Getiri eğrisinin kısa tarafında pozitif bir görünüm hakimken orta ve uzun vadede ABD’deki satışlara paralel hafif satıcılı bir seyir hakimdi. Haftasonu açıklanan TCMB kararına göre KKM’tan dönüşüm için bankalara hedef getirilmesi normalleşme açısından bir adım olarak görüldü ve bu durum ülke risk primine pozitif yansıdı. 432 seviyesinden 419 seviyesine kadar geri çekilen 5 yıllık CDS öğleden sonra dünya genelindeki satışların artmasıyla biraz yükselerek günü 426 seviyesinde kapadı.