Bilanço günlüklerinde bugün son iki günün bilanço açıklamalarını konuşacağız, takvim hız kazanıyor yavaş yavaş mega cap şirketlere doğru yaklaşırken bu 2 günde de bir çok farklı sektörden bilgiler aldık.
GE Vernova ile başlayalım. Enerji devi bu çeyrekte de başarılı sonuçlar açıkladı. Beklentiler tarafında sipariş rakamları güçlü seyrediyor ve özellikle karlılık tarafının güçlenmesi oldukça kritik. Toplamda baktığımızda şirket faaliyetlerinde rüzgar tarafında biraz daha sorunlar var ve geriden geldiğini görüyoruz ancak o alanda da offshore dediğimiz deniz üzerinde yer alan rüzgar hatları yüksek giriş maliyetleri nedeni ile biraz geriden geliyor. Genel hatları ile şirketin en öne çıkan teması olan doğal gaz tarafı hem hizmetler bazında hem de altyapı bazında çok güçlü seyrediyor. Şirket, veri merkezlerinin talep konusunda çok ciddi geliştiğini ve yeşil dönüşüm için, sürdürülebilir enerji için doğal gazın zaruri olduğunu tekrarladı, aynı zamanda hatlarda daha çok hata çıktığını ve hizmet gelirlerinin de buna bağlı arttığını söyledi. Avrupa tarafında da çok güçlü olan şirket, doğal gaz tarafındaki yükselişten faydalanmaya devam ediyor, beklentileri ise büyük ölçüde muhafazakar olarak değerlendiliyor. Küçük nükleer reaktör tarafında da çalışmalarının devam ettiğini belirttiler ve birkaç sene içerisinde nükleer alanında ayak izlerini sağlamlaştırmış olacaklarını açıkladılar, yeni giriyor olmaları çarpanlarının yüksek seyri için daha açıklayıcı oluyor. GE Vernova, özellikle çok pozitif olduğumuz doğal gaz teması için en iyi şirketlerden bir tanesi olmayı sürdürüyor
Alcoa tarafına baktığımızda Alüminyum sektörünün sorunlarının bitmediğini görüyoruz. Alüminyum hala daha elektronik taraftan talep görüyor ancak özellikle otomotiv ve inşaat tarafı sorunlu durumda, bu açıklamada da sektör için iyi sinyaller almadık. Alcoa, sektörün Çin’in boksit arzını düşürmesi kaynaklı sorunlarının devam ettiğini ve hammadde sorununun arz sıkışıklığı nedeni ile kendilerine maliyet yarattığını, birçok döküm ve üretim şirketinin marjlarının daraldığını belirtti. En önemli açıklama ise gümrükler ile ilgiliydi. Kanada tarafına gelecek olan gümrük vergilerinin kendi tedarik hatlarını ciddi ölçüde bozacağına değindiler ve ABD’ nin %80 civarında dışa bağımlı olan Alüminyum üretiminin sorun yaşayacağını dile getirdiler, Alcoa’nın da tesislerinin büyük kısmı Kanada’da yer alıyor. Bu durum otomotiv gibi sektörler başta olmak üzere hammadde ve dayanıklı tüketim mamülü üreticilerinin enflasyonist baskı ile karşılaşacaklarını düşündürüyor. Hali hazırda talep tam olarak toparlanmış değilken bir yük daha edinmiş oldular. Alcoa’nın makro dışındaki kendi rakamları ise pozitif, özellikle bilanço kaldıracını aşağı çekmeleri, borçluluğu azaltmaları pozitif. Ancak Alüminyum tarafında beklenen artışlar görülse dahi, şirketler bundan istenilen ölçüde faydalanamayabilir
P&G tarafında aslında kötü bir çeyrek geride kalmadı ve organik büyüme rakamları beklentilere uygun geldi. Şirket genel olarak tüketicilerin hala tam toparlanmadığından bahsederken bazı kalemlerinde kasırga ve doğal afetlerin etkisi ile stok birikmesi yaşandığını beyan etti. Genel olarak tüketicilerin bir süredir seyreden stoklarının erimesini henüz beklemediklerini ifade ettiler. Çin tarafına dair verdikleri bilgilerde ise enteresan bir nokta olarak Çin’in diğer Asya ülkelerine seyahat rakamlarının görece daha sağlıklı olduğunu eklediler, bu tarafta bir gelişme olup olmadığını Avrupa’lı lüks tüketim şirketlerinden anlayacağız ki pek pozitif değiliz. Şirket bir M&A planının aktif şekilde olmadığını ve sektörün lideri oldukları için bunun kendilerine çok uymadığını beyan ettiler. Genel olarak P&G ve bazı istisnalar hariç temel tüketim gibi “sıkıcı” sektörler hissedar getirisi olarak da zayıf kalabiliyorlar. Büyüme rakamları da teknolojiler ile kıyaslanamayacak ölçüde olduğu için endeksin altında çarpanlara sahipler. Bu durum daha da çok konuşulan hususlar olmuş durumda, geri alım programlarında ya da temettü rakamlarında bir artış ileride görebiliriz. Onun dışında cezbeden bir tema ile karşı karşıya değiliz.
Freeport Mcmoran sıradaki şirketimiz. Freeport, bakır tarafında çok iyi bir çeyrek geçirmemiş durumda ancak altın tarafı iyi görünüyor ve stokların düşük seyrettiğine dikkat çekiyor. Şirket, bakır tarafı hakkında yaptığı yorumlarda ve sunumlarında, her ne kadar Çin’in inşaat sektörünün durgunluğu talebini etkiliyor olsa da elektronik tarafın talebinin bunu kompanse edebildiğini beyan etti ve Çin’in bakır talebinin totalde artışta olduğunu söyledi. Arz tarafında ise kısa vadede çok sorun olmasa da orta uzun vadede net bir arz açığı olduğunu ve buna göre hazırlanacaklarını ifade ettiler. Gelecek olan gümrük vergilerinin toplam talebe zarar verme riskinden korktuklarını söylediler ancak muhtemelen Alcoa gibi bir etki görmeyeceğiz çünkü şirketin üretim hatları çok farklı noktalarda yer alıyor ve sıyrılma şansı yüksek. Freeport, bakır fiyatlarında aslında düşündüğümüzden daha pozitif bir görünüm çiziyor ve önümüzdeki dönemde bu tema için uygun trade’lerden olacaktır. Bilanço yönetiminde de herhangi bir sorun mevcut değil.
GE Aerospace ile devam edelim. Kardeş şirketi Vernova gibi burada da pozitif rakamlar gördük ve aslında geçtiğimiz gün 3M tarafında bahsettiğimiz sanayi üretim endeksinde pozitif ayrışan havacılık ve savunma rakamlarının burada kendisini gösterdiğini gördük. Şirket hali hazırda yüksek seyreden beklentilerin üzerine çıkmayı başardı. Yıl içerisinde stok rakamlarını daha düşük bir seviyede tutacaklarını ve bu şekilde nakit akışını destekleyeceklerini söylediler, bu da tedarik zincirine daha da güvendiklerini açıklıyor. GE, oldukça iyi bir çeyreği geride bıraktı ve envanter talebi en yüksek olan havacılık ve savunma sanayi sektörüne çalıştığı için en önemli sanayi şirketlerinden bir tanesi konumunda.
American Airlines, muadillerinin aksine zayıf bir performans sergiledi ve biz de dahil herkesi şaşırttı. Belki de en rahatsız edici taraf yakıt hariç maliyetlerde gördükleri yükseliş oldu ve bu durum marjları baskıladı. Hali hazırda United ve Delta’ya karşı en büyük handikapı olan yakıt hariç marj tarafından böyle bir darbe almaları aradaki farkı açacaktır. Gelirler tarafında ise kurumsal tarafta net bir rekabet ile karşı karşıya oldukları ve ciddi pay kayıplarını kolay toparlayamadıkları belli oluyor. Satış tarafına ağırlık vererek müşteriler ile yakın diyalog içinde olacaklarını bu şekilde paylarını tekrar kazanacaklarını ifade ettiler. Bir pozitif nokta ise birçok rakibine göre daha genç bir envantere sahip olmaları ve capex giderlerinin daha iyi yönetilebilecek olması. Premium segmentte doluluk oranlarının güçlü olduğunu ve iyi bir ekonomi olur ise paylarını geri kazanacaklarına tamamen inandıklarını beyan ettiler. American ile Delta-United ikilisinin farkı bu bilançodan sonra açılmaya devam edebilir, kapasite konusunda American Airlines avantajlı olabilir ve premium tarafa baktığımızda model kırılmış gibi görünmüyor ancak desteklemek için piyasa biraz daha net verilere ihtiyaç duyabilir, 2025’in geneli için ise hala kötümser değiliz.
Intuitive Surgical tarafında çok iyi rakamlar görüyoruz ancak karlılık tarafı beklentilerin piyasa öngörüsünün biraz altında kalmış durumda. Tedarik zinciri tarafı için iyi şeyler söyleyen şirketin açıklamasındaki dikkatimizi çeken nokta, Çin tarafından bir rekabetin net şekilde gelmekte olduğu beyanı. Arge harcamaları yüksek olan ve yüksek seyretmeye devam edecek olan Intuitive Surgical, Çin tarafındaki bu rekabet yükselişinin sektörün gelir zaman döngüsünü de negatif etkileme ihtimalinden bahsettini görüyoruz. ISRG özelinde hala destekleyiciyiz ancak bu açıklamalar sektörün geneli için düşündürücü.
Haftaya görüşmek üzere