Üçüncü çeyreğin son ayına sert satışlarla başlayan hisse senedi piyasalarında, S&P 500 endeksi -4.2% değer kaybederken, endekslerdeki düşüşte öncü olan teknoloji sektörü ağırlıklı Nasdaq’taki düşüş -5.8% oldu. Son çeyrek bilançolarda açıklanan büyüme hedeflerinin yapay zeka temalı şirketlere yönelik beklentilerin yeniden gözden geçirilmesine neden olduğu piyasalarda, sektörün lideri konumundaki Nvidia’ya dair Rekabet Kurulu incelemesi haberleri teknoloji sektöründeki sert satışları tetikledi. Nvidia (NVDA), 400 milyar dolar piyasa değeri kaybederek haftayı -13,9% düşüşle kapattı. Ayrıca, Dow Jones 30 endeksinin hasta adamı Intel’in de endeksten çıkarılabileceği söylentileriyle Intel hisse senetleri -14.3% geriledi ve 2024 yılındaki toplam değer kaybı -62%’ye ulaştı. Diğer şirket bazı gelişmelerde, Dollar General’in bir önceki hafta açıkladığı zayıf bilançosunu yineleyen Dollar Tree (DLTR), hem ciro hem de hisse başına kazanç (EPS) beklentilerinin atında kalarak, 2024 yıl sonu karlılık beklentisini 25% oranında düşürdü. Genelde resesyon dönemlerinde tercih edilen hisse senetlerinden olan Dollar Tree, bu gelişmeler sonrası -21.3% değer kaybederek COVID salgınının başladığı Mart 2020 seviyelerine geriledi. Yapay zeka hype’ının katılımcılarından Broadcom (AVGO), son çeyrek rakamlarıyla analist beklentilerini rahatça karşılamasına rağmen, önümüzdeki çeyreğe yönelik ciro beklentisini piyasada oluşan $14,11 milyarın altında, $14 milyar olarak açıkladı. Bu beklenti hayal kırıklığı yaratırken, $1 trilyon piyasa değeri hedefinden uzaklaşan Broadcom hisse senetleri sadece Cuma günkü seansta -10,4% değer kaybetti. Tesla (TSLA), gelecek ay başlamayı planladığı Robotaxi projesi öncesinde, Çin ve Avrupa’da tam otonom sürüş hizmetini beklenen onaylara istinaden 2025’in ilk çeyreğinde başlamayı hedeflediğini duyurdu. Bu gelişme ile Cuma günkü seans öncesinde endekslerden pozitif ayrışan Tesla, haftanın son işlem günü endekslerde devam eden satışlara paralel tüm kazanımlarını geri verdi.
2020-2023 yıllarında Eylül aylarında ortalama -5,72% değer kaybeden S&P 500 endeksinde geçen hafta gerçekleşen sert satışların ardından, endeks vadeli kontratlarında binde 4-5 seviyelerinde tepki alımları görülüyor. Geçtiğimiz hafta FED’in iki numaralı ismi Williams FOMC’nin faiz indirimlerine bu ay başlayacağı açıklamasında 25 baz puanlık indirimini işaret ederken, 18 Eylül’de açıklanacak karar öncesinde sessiz döneme girilmiş olunması nedeniyle hafta boyunca FED Başkanları’nın açıklamaları olmayacak. Analistlerin 25 baz puanlık indirimde yoğunlaştığı beklentilerde, 50 baz puanlık bir müdahaleyi tetikleyebilecek nitelikte olması beklenmeyen Ağustos ayına ait Tüketici ve Üretici Fiyat endekslerine ek olarak, Cuma günü de Eylül ayı öncü Michigan Üniversitesi beklentiler endeksi haftanın ekonomik veri takviminde yer alıyor. Sakin bir hafta olması beklenen şirket bilançolarında ise bugün seans kapanışından sonra son çeyrek rakamlarını açıklayacak Oracle’da Amazon ve Microsoft ile rekabet halinde olduğu cloud bölümündeki büyüme oranları ve yapay zeka kaynaklı artan talebi karşılama hızı yakından takip edilecektir. Bugün ayrıca, Apple (AAPL)’ın yapay zeka destekli yeni iPhone 16 serisini tanıtacağı sunum TSİ 20:00’de gerçekleşecek.
Haftanın öne çıkabilecek bilanço açıklamaları;
Pazartesi – Oracle (ORCL)
Salı – Gamestop (GME)
Perşembe – Adobe (ADBE), Kroger (KR)
Teknik olarak bakıldığında, 5500 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalamasının altında haftayı sonlandıran S&P 500 endeksinde momentum geriliyor. Endeksin 5375’deki 100 günlük ortalamasının altında 5300 seviyesinde FIBO desteği bulunuyor. Olası tepki hareketlerinde ise 5500-5550 aralığı önemli direnç konumunda. Satışların daha sert gerçekleştiği Nasdaq endeksi ise geçen hafta 50 ve 100 günlük ortalamalarını aşağı kırdı. RSI’ın henüz aşırı satım seviyesine ulaşmadığı endekste, 16275’deki 200 günlük hareketli ortalama önemli destek seviyesi olarak öne çıkıyor. Henüz yeni bir yükselen trend oluşumu konuşmanın erken olacağı Nasdaq’ta, ilk etapta 17400 seviyesindeki Bollinger Orta bandının üzerine kapanışlar beklenmeli.
Cüneyt Akdemir