Çok hareketli bir hafta oluyor ve bilanço takvimi 29 Ocak itibari ile oldukça hızlanacağı gibi önem de kazanacak. Belki de geçen sene gördüğümüz yükselişlerin ana aktörü olan çip şirketleri için en hayati haftalardan bir tanesindeyiz. Meta, Microsoft ve Tesla bilançolarını bekliyoruz ve bu şirketlerden gelecek capex harcama beklentileri kritik öneme sahip. Open AI kanadından gelen açıklamalar ve sektördeki genel tartışmalara baktığımızda bu alanda bir sorun yaşanacağı şimdilik düşünülmüyor ve Meta geçen hafta önemli bir yukarı revize getirmişti capex tarafına, ancak Deepseek açıklamalarından sonra erteleme planı yapmaları durumunda çok sert hareketlere sahne olabiliriz. Bunu beklemiyoruz ve işlem gücünün konumunu koruyacağını tahmin ediyoruz, ancak kısa vadede hareketli günler bitmiş değil.
Şimdiye kadar açıklanmış bilançolara göz atalım
AT&T, geçen sene itibari ile hem faizlerin düşüşünden faydalanan Telekom şirketlerinin başında gelmişti hem de şirket güçlü konumu itibari ile mobil harcamaların normalleşmesinden faydalanacağını, capex harcamalarının sınırlı kalacağını ve bu sayede nakit akışı tarafında önemli gelişmeler olabileceğini belirtmişti. Bu çeyrekte özellikle karlılık tarafında bunun gerçekleştiğini görüyoruz. Şirket her ne kadar ARPU yani birim kullanıcı gelirleri tarafında bazı beklentilerini düşürmüş olsa da FAVÖK rakamları hala yerli yerinde duruyor ve beklentiler şaşmış değil. Bunu ise sektördeki güçlü konumlarına bağlıyorlar ve rakiplerinin bu alanda rekabeti sürdürmek için adımlar atmasını beklediklerini beyan ettiler. Oldukça güçlü ve kendilerinden emin duruyorlar Pazar payı tarafında. Bunun da karşılığını hisse değerlemelerinde alıyorlar, aslında sektörün hızlı büyüyen ve yıldız ismi olarak anılan T-Mobile, son dönemde AT&T’nin gölgesinde kalmış durumda. Her ne kadar capex harcamaları arttırılmış olsa da serbest nakit akışı hedeflerini tutturabileceklerini öngörüyorlar ve Wall Street de buna inanıyor. Önümüzdeki seneler için ise capex tarafı muhtemelen daha da gevşeyecek. Önemli bir diğer husus ise AT&T bu sermaye harcamaları ve 5G tarafından iyi sonuçlar almaya devam ediyor. AT&T’nin %4,5 civarında bir temettü getirisi bekleniyor ve rakibi Verizon %7 civarlarında, ancak AT&T’nin güçlü konumu bu farkı açıklamaya ve yatırımcılar için göz ardı edilebilir kalmaya devam edecektir. AI tarafının da karlılıklarına çok faydası olacağını uzun uzun anlattılar ve şimdiden birçok operasyonda kullandıklarını, verimliliklerini arttırdığını söylediler. Bir süredir %12-13 bandında gördüğümüz kar marjlarını yukarı itmek için önem arz edeceği kesin. Yalnızca sektörde değil, temettü hisseleri sınıfında da yıldızlardan biri olmayı sürdürecektir 2025 yılında.
Boeing tarafında bilinmezler ve krizler devam ediyor. Kısa bir süre önce şirket önce bir bildiri yayınladı ve kar rakamlarının oldukça kötü geleceğine piyasayı hazırlamıştı. Burada da şirketin yönlendirmeleri güncel durumdan daha önemli. Boeing yılın 1. Çeyreğinde de nakit yakacaklarını ancak 2. Çeyrek itibari ile pozitif nakit akışına döneceklerini ifade etti. Sabit kontratlar tarafı için çok iç açıcı bir resim çizmezken teslimatların toparlanacağını beklediklerini ve enflasyonist etkiler nedeni ile uzun vadede devam edecek bir karlılık düşüşü öngörmediklerini iletti. Yaklaşık yarım trilyon dolar seviyesinde bir backlog bekleyen sipariş rakamları mevcut ve bunu hala ürüne yönelik güçlü talep ile bağdaştırıyorlar. Özellikle nakit akışı tarafında şirketin öne sürdüğü takvim genel anlamda kredi notunu koruyabileceğine ve ek sermaye ihtiyacı yaşamayacağını yorulabilir ve pozitif. Sektörün de hali hazırda ticari tarafta çok ciddi bir envanter ihtiyacı olduğu bilinen bir konu, dolayısı ile kötü bir bilanço günü geride kalmadı diyebiliriz. Piyasa ise hala temkinli konumda, satış çarpanlarına baktığımızda çok hızlı toparlanacak bir nakit akışı öngörmüyorlar ve bu durum pozitif gelişmeler olduğu takdirde bir marj olduğunu bizlere düşündürüyor. Temkinli olmakta fayda var ancak Boeing şu an tünelin ucunda bir ışık görüyor gibi.
GM, geçtiğimiz bilanço döneminin yıldızlarından bir tanesiydi ve bu bilanço dönemine de moralli girmişti. Kritik husus, şirketin geçen yılın son çeyrekleri ile beraber elektrikli araç hattında karlılığa geçmesi olmuştu ve bunu başarabilen 2. Oyuncu oldular. Şimdi de çok başarılı bir çeyreğin geride kaldığını ve 2025 yılının da beklentilerin oldukça üzerine açıklandığını görüyoruz. Bazı pürüzlü noktalar olsa da şirket hem nakit akışı tarafını geliştirebilecek adımlar atıyor hem de pazardaki konumu gücünü koruyor. Öncelikle tüketici tarafının sağlıklı olduğunu düşünüyorlar ve dealer’lardaki stok devir oranlarının toparlandığını belirttiler ki oldukça pozitif. Bu durumun toparlanmayı sürdüreceğini düşünüyorlar ancak Çin için de çok iyi stok devir oranları paylaştılar, burası için yeterince pozitif konuşmak ve beklentiye girmek kolay değil. Super Cruise adı verdikleri otonom sürüş programları üzerinden ciddi nakit akışı elde etmeye başladılar ve yıllık 1 milyar USD seviyeleri bekleniyor, aynı zamanda karlılık olarak da şirketin verim oranının üzerinde. Robotaksi hattını kapattılar ve çekirdek bir otonom sürüş hizmeti altına indirgediklerini açıkladılar ve buradan da bu yıl başlamak üzere milyar dolar üzerinde nakit akışı verimliliği öngörüyorlar. Elektrikli araçlar tarafında hala lüks araçların görece daha güçlü seyrettiğini beyan ettiler ve özellikle Cadillac elektrikli araçlarının talebi iyi durumda. Gelelim en kritik noktaya, bu tahminlerine herhangi bir politik karar veya vergi dahil edilmiş değil. Bu durum özellikle piyasayı biraz kızdırmışa benziyor ve yaşadığımız satışın en önemli nedenlerinden bir tanesi. Ancak biz şirketin açıklamasını pozitif olarak okuyoruz ve özellikle dealer envanter rakamlarının toparlanmasını şirket adına oldukça pozitif görüyoruz. Sektöre dair daha uzun süre yüksek faizlerin kalması riskinin ise GM tarafından en iyi şekilde atlatılacağını ve tüketici harcamasını çok yıpratamayacağını düşünüyoruz. İyi bir 2025 öngörüyoruz.
Lockheed Martin ve savunma sanayi hisselerinde sorunlar bitmiyor. Bilanço açıklamasında da beklentilerin altında kaldılar ve yıllık beklentiler de özellikle karlılık tarafında çok parlak gelmedi. Tedarik zinciri tarafındaki soru işaretlerinin devam ettiğine işaret eden bir görüntü mevcut ancak ana hikayenin DOGE ile F-35 tarafından geleceğine inanıyoruz. Genel olarak ABD ordusuna baktığımızda istenen öncelikle teknoloji ve silikon vadisi şirketlerinin entegrasyonunu Palantir, ServiceNow, Mercury Systems, Kratos gibi şirketler üzerinden yazılım, Archer Aviation, Joby, Aerovironment gibi şirketler üzerinden de modern bir hardware üzerine yoğunlaştırmak. Çünkü ABD ordusunun Çin’e göre en büyük avantajı yenilik ve üretkenlik. Diğer bir tema ise deniz kuvvetlerindeki eksikler. Bu başlıklardan detaylıca DOGE yazımızda bahsetmiştik. Ancak Çin’in bir de J serisi uçakları var ve ABD’nin hava kuvvetlerinden kısmasına, F-35 programının ağırlığını azaltmasına pek müsaade edecek gibi durmuyor. Bu nedenle biz F-35 için de ABD’nin savunma bütçesi için de korkuları paylaşmıyoruz. F-16 karlılığının iyi seyrettiğini belirten Lockheed Martin, aynı zamanda sipariş rakamlarının da dünya çapında güçlü olduğunu belirtti. Açıklanacak programları daha net görmek gerekecek ve DOGE belirsizliği kalkmadan burada bir hareket görmemiz zor. Ancak potansiyel mevcut ve fazla fiyatlanmış korkular olduğunu düşünüyoruz.
Yarın mega cap bilançolar sonrası görüşmek üzere
Utku Oktay Acundeğer